Германският канцлер Олаф Шолц в понеделник обеща 10 милиарда евро, за да помогне на Индия да постигне климатичните си цели по време на срещата си с премиера Нарендра Моди в Берлин, съобщи "Ройтерс".

Лидерите обаче запазват различни позиции относно войната в Украйна.

В изявление пред медиите, Шолц изтъкна общите цели на страните, сред които борбата с изменението на климата и сътрудничеството.

Коментарите му за нахлуването на Русия в Украйна обаче контрастират с тези на Моди, който призова за прекратяване на огъня, но се противопостави на западните призиви за осъждане на действията на Кремъл, които те описват като "специална военна операция".

Шефът на ЕК пристигна в Индия, ще убеждава за по-твърда позиция към Русия

Шефът на ЕК пристигна в Индия, ще убеждава за по-твърда позиция към Русия

Урсула фон дер Лайен е на двудневно посещение

Седмица след като се съгласи за първи път да изпрати тежки оръжия в Украйна, за да подкрепи борбата ѝ, Шолц отново призова руския президент Владимир Путин да изтегли войските си.

Моди, чието правителство набавя по-голямата част от военната си техника от Русия, каза, че диалогът е единственият начин за постигане на решение.

"Вярваме, че в тази война няма да има победител, всички ще загубят. Ние сме за мир", каза Моди, чиято европейска обиколка включва посещения в Дания и Франция.

Посещението му идва дни след първото пътуване на Шолц в Азия, когато, за разлика от предшествениците си, той отиде в Япония, а не в Китай, тъй като германската външна политика се насочва към засилване на съюзи с демократични съюзници. 

Германия също така се стреми да диверсифицира търговските си отношения в Азия, за да намали зависимостта си от Китай, който призна за стратегически съперник.

Германската търговия с Индия, втора по население страна в света с близо 1,4 милиарда души, е по-малко от 10% от нейната търговия с Китай през 2021 г.

Може ли Индия да изхрани света?

Може ли Индия да изхрани света?

Тревога за лоша реколта и липса на торове

Индия е една от страните гости, които Германия ще покани да присъства на срещата на върха на Г-7 през юни, на която е домакин. Това съобщи говорител на германското правителство по-рано в понеделник.