Русия и Индия подписаха куп търговски и оръжейни споразумения по време на посещението на руския президент Владимир Путин в Ню Делхи за разговори с премиера Нарендра Моди, включително такова, което ще позволи на Индия да произведе повече от 600 000 автомата "Калашников", предаде "Ройтерс".

Путин пътува до Индия с военния и външния министър (Сергей Шойгу и Сергей Лавров) на Русия в посещение, при което двете страни заздравиха отношенията си с пакт за военно и техническо сътрудничество до 2031 г. и обещание да увеличат годишната търговия до 30 млрд. долара до 2025 г.

Руският президент е на посещение в Индия на фона на все по-обтегнатите отношения между Русия и САЩ, също ключов индийски съюзник, който изрази резерви относно нарастващото военно сътрудничество между Москва и Ню Делхи.

Путин изчетка Индия, била велика сила

Путин изчетка Индия, била велика сила

Индия била приятелска страна

В съвместно изявление, публикувано след разговорите, се изтъква, че Русия и Индия "повториха намерението си да засилят сътрудничеството в отбраната, включително в съвместното развитие на производството на военна техника".

В допълнение към сделката за Индия за производство на автомати AK-203, Русия подчерта, че била заинтересована да продължи да доставя ракетни комплекси за противовъздушна отбрана С-400.

Външният министър на Индия Харш Вардхан Шрингла уточни, че двете страни са подписали 28 инвестиционни пакта, включително споразумения за стомана, корабостроене, въглища и енергия. Той добави, че в момента се изпълнявал договор от 2018 г. за ракетните системи С-400.

"Доставките започнаха този месец и ще продължат да се случват", отбеляза той, визирайки С-400.

Русия започва доставки на С-400 за Индия на фона на заплаха от санкции на САЩ

Русия започва доставки на С-400 за Индия на фона на заплаха от санкции на САЩ

Първата система за ПВО ще бъде доставена до края на 2021 г.

Сделката с Москва излага Индия на риск от санкции от САЩ съгласно американския закон от 2017 г., целящ възпиране на страните да купуват руска военна техника.

Руската петролна компания "Роснефт" обяви, че е подписала договор с Indian Oil за доставка на до 2 млн. тона петрол на Индия до края на 2022 г.

Страните също така подписаха меморандум за разбирателство Русия да изпраща непрекъснати доставки на въглища за Индия, за да поддържа нейното производство на стомана, наред с други сделки.

Путин и Моди също така са обсъдили ситуацията в Афганистан, като изразиха ангажимента си да гарантират, че страната никога няма да се превърне в безопасно убежище за международния тероризъм.