Руският президент Владимир Путин похвали Индия като "велика сила", след като пристигна в Ню Делхи, за да засили военните и енергийните връзки с традиционен съюзник, ухажван от Вашингтон, информира "Франс прес".

"Ние възприемаме Индия като велика сила, приятелска страна и изпитан във времето приятел", изтъкна Путин в коментари пред медиите преди срещата си с премиера Нарендра Моди.

Русия започва доставки на С-400 за Индия на фона на заплаха от санкции на САЩ

Русия започва доставки на С-400 за Индия на фона на заплаха от санкции на САЩ

Първата система за ПВО ще бъде доставена до края на 2021 г.

"Отношенията между нашите страни се развиват и са насочени към бъдещето. Ако през миналата година наблюдавахме спад в нашия оборот с повече от 17%, то през първите девет месеца на тази година ръстът вече беше над 38%", продължи руският президент.

Той също така постави акцент върху двустранното сътрудничество между Москва и Ню Делхи в инвестиционните дейности, като каза, че "сега има 38 млрд. долара, разпределени приблизително поравно, малко повече инвестиции от руска страна".

Путин посочи, че Русия и Индия си сътрудничат в "много важни, обещаващи направления". Това се отнася до енергетиката, високите технологии, включително космоса. "Уверен съм, че програмите, за които говорихме, ще бъдат изпълнени, включително обучението на индийски космонавт", отбеляза руският президент.

Сенатори зоват Байдън да се откаже от санкциите срещу Индия заради сделката с Русия за С-400

Сенатори зоват Байдън да се откаже от санкциите срещу Индия заради сделката с Русия за С-400

Санкциите щели да застрашат нарастващото сътрудничество между САЩ и Индия

"Все още имаме важен дневен ред, който представлява интерес както за Индия, така и за Русия, което означава всичко, свързано с грижата за околната среда", настоя той и добави: "Мислим за това, за зеления дневен ред, нашата икономика и нейното развитие, но, разбира се, изхождаме от реалностите и нуждите на нашите икономики да подобряваме непрекъснато жизнения стандарт на нашите граждани."

Днес Путин пристигна на мястото на преговорите в Ню Делхи с руския автомобил Aurus. Очаква се лидерите да обменят мнения по съответните въпроси, международния дневен ред, включително съвместната работа в рамките на Г-20, БРИКС и Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС).

Индия купува въоръжение от Русия за 14,5 млрд. долара

Индия купува въоръжение от Русия за 14,5 млрд. долара

Това бил истински напредък в двустранните отношения