Двама американски сенатори призоваха президента Джо Байдън да се откаже от санкциите срещу Индия заради покупката на руската система за противовъздушна отбрана С-400, изтъквайки, че подобна наказателна мярка би застрашила нарастващото сътрудничество, информира "Ройтерс".

Индия сключи сделка за 5,5 млрд. долара с Русия през 2018 г. за пет от ракетните системи земя-въздух за отбрана срещу дългогодишния си противник Пакистан и Китай, с който е в конфликт заради погранични териториални спорове.

САЩ натискат Индия да не купува С-400 от Русия

САЩ натискат Индия да не купува С-400 от Русия

Иначе щяла да бъде ударена със санкции

Но предложеното прехвърляне предизвика търкания със САЩ, които приеха закон през 2017 г., според който всяка страна, ангажирана със секторите на отбраната и разузнаването на Русия, може да бъде изправена пред санкции.

Сенаторът републиканец Джон Корни и сенаторът демократ Марк Уорнър написаха писмо до Байдън, призовавайки за отказ от санкции на основание националната сигурност и по-широко сътрудничество.

"Ние стямате, че има императив по отношение на националната сигурност за премахване на санкциите", посочват сенаторите в писмото си, което публикуваха в прессъобщение.

Лавров: Индия не се притеснява от натиска на САЩ за военно сътрудничество с Русия

Лавров: Индия не се притеснява от натиска на САЩ за военно сътрудничество с Русия

Русия и Индия имат привилегировано стратегическо партньорство

Те заявиха, че са притеснени, че прехвърлянето на руските системи ще предизвика санкции срещу Индия съгласно Закона за противодействие на противниците на Америка чрез санкции (CAATSA), който беше приет, за да държи Русия отговорна за намеса в изборите в САЩ, хакерски атаки и тормоз на Украйна.

Индия направи авансово плащане за системите С-400 и се очаква разполагането на първия комплект ракетни батареи да започне по-късно тази година.

САЩ наложиха санкции на Турция за закупуването на същото оборудване миналата година.

Остин задълбочава отношенията Индия-САЩ, но може да поиска отказ от руските С-400

Остин задълбочава отношенията Индия-САЩ, но може да поиска отказ от руските С-400

Сенатор Менендес: С-400 ще представлява значителна и следователно подлежаща на санкции сделка

Корнин и Уорнър, които са съпредседатели на групата на Сената за Индия, заявиха, че споделяли притесненията на администрацията относно Русия, но предупредиха за щети по отношение на сътрудничеството с Индия, ако бъдат наложени санкции.

"Смятаме, че прилагането на санкциите по CAATSA може да има пагубен ефект върху стратегическото партньорство с Индия, като в същото време не постига възнамеряваната цел за възпиране на продажбите на руски оръжия", пишат те.

Индия съкращава покупките на военно оборудване от Русия, която в продължение на години беше основният ѝ източник, със 53% спад в износа на руски оръжия за Индия от 2016 до 2020 г. в сравнение с предходния петгодишен период.

Индия купува въоръжение от Русия за 14,5 млрд. долара

Индия купува въоръжение от Русия за 14,5 млрд. долара

Това бил истински напредък в двустранните отношения

От друга страна, сделките на Индия със САЩ в областта на отбраната се увеличиха с продажби в размер на 3,4 млрд. долара през финансовата 2020 г. Това са положителни тенденции, изтъкнаха сенаторите.

"Налагането на санкции в този момент може да провали задълбочаването на сътрудничеството с Индия във всички аспекти на нашите двустранни отношения - от ваксините до сътрудничеството в отбраната, от енергийната стратегия до споделянето на технологии", подчертават още двамата сенатори.