Руският външен министър Сергей Лавров заяви във вторник, че е предал на индийския си колега Субрамания Джайшанкар устно послание от руския президент Владимир Путин до индийския премиер Нарендра Моди, съобщава ТАСС.

"Обърнахме много внимание на въпросите за запълване на предстоящи двустранни контакти, включително на най-високо ниво. Имам предвид посещението на президента на Руската федерация в Индия. Предадох устното послание на президента Путин до премиера Моди, включително на тези въпроси".

"Имаме общо мнение, че това подчертава зрелостта и значителната стабилност на нашите отношения, които се характеризират в документите, подписани на най-високо ниво, като особено привилегировано стратегическо партньорство", каза Лавров.

Според Русия, Ню Делхи не се колебае в развитието на военно-техническото сътрудничество с Москва поради натиск от Вашингтон, коментира Лавров.

Остин задълбочава отношенията Индия-САЩ, но може да поиска отказ от руските С-400

Остин задълбочава отношенията Индия-САЩ, но може да поиска отказ от руските С-400

Сенатор Менендес: С-400 ще представлява значителна и следователно подлежаща на санкции сделка

"Потвърдихме нашия фокус върху развитието на военно-техническото сътрудничество. Имаме междуправителствена комисия за военно-техническо сътрудничество, тя има свои собствени планове, включително обсъждане на перспективите за допълнително производство на руско военно оборудване в Индия в рамките на концепцията "Направено в Индия" и в рамките на независима Индия", добави Лавров.

По думите му, САЩ публично декларират, че ще се противопоставят на всяка държава, която има военни договори с Русия. "Това беше обявено публично от Съединените щати без колебание, всички го знаем добре. Но също така добре знаем реакцията от Индия.

Ню Делхи обяви намерението си да придобие руски С-400 още през 2015 година. Договорът за доставка на пет системи за противовъздушна отбрана С-400 Triumph на стойност 5,43 млрд. долара е подписан по време на посещението на Путин в Индия през октомври 2018 г. Това предизвика сериозно недоволство във Вашингтон, който заплашва да приложи санкции срещу държави, които придобиват модерни оръжия и военно оборудване от Русия като прилагат своя закон CAATSA ("За противодействие на противниците на Америка чрез санкции"), приет през 2017 г.

Лавров обясни, че е обсъдил с Джайшанкар въпроси за съвместното производство на модерни оръжия. В областта на военно-техническото сътрудничество Русия остава водещ външен контрагент на Индия. "Ние сме единственият партньор, който всъщност прехвърля най-новите военни технологии в Индия. Убедени сме, че по-нататъшното задълбочаване на руско-индийското военно-техническо сътрудничество е в националните интереси на двете държави".

Лавров подчерта, че Русия зачита правото на индийските партньори да диверсифицират връзките в тази област.

Байдън обяви за жизненоважна свободата на индо-тихоокеанския регион пред лидерите на Индия, Япония и Австралия

Байдън обяви за жизненоважна свободата на индо-тихоокеанския регион пред лидерите на Индия, Япония и Австралия

Трябва да противодействат на нарастващата военна и икономическа мощ на Китай

На срещата Лавров и Джайшанкар обсъдиха въпроси на сътрудничеството между двете страни в областта на мирното изследване на космоса.

"Оценихме развитието на сътрудничеството в областта на мирното изследване на космоса", каза Лавров. "Специален акцент е поставен върху области като пилотирани програми, ракетно задвижване и сателитна навигация."

Лавров и Джайшанкар се обявиха за увеличаване на оборота на националните валути. "Говорихме за засилване на работата по актуализирано междуправителствено споразумение за взаимната защита на капиталовите инвестиции, както и за увеличаване на дела на националните валути при взаимните сетълменти".

Обсъдено е и сътрудничество в енергийния сектор, както и инвестиционно сътрудничество. "Обърнахме специално внимание на такива области като енергетиката, включително ядрената, мирното изследване на космическото пространство, транспорта, инфраструктурните проекти, включително в Далечния изток и Арктическия регион", добави Лавров.

"Разбрахме се да положим общи усилия за преодоляване на спада в търговията, причинен от пандемията, да увеличим инвестиционното сътрудничество в съответствие с националните програми в сила в двете страни".

В Пентагона предупреждават, че не е добра идея да санкционират Индия заради руски оръжия

В Пентагона предупреждават, че не е добра идея да санкционират Индия заради руски оръжия

Китайски ракети със среден обсег застрашават американски бази в региона, Южна Корея, Япония, Гуам и американския флот