Налагането на санкции срещу Индия за придобиването на оръжия и военна техника от Русия очевидно не е най-добрият начин на действие за САЩ, коментира във вторник адмирал Джон Аквилино, номиниран за ръководител на Индо-тихоокеанското командване на въоръжените сили на САЩ, съобщава ТАСС. 

В разговор с Комитета по въоръжените сили на Сената на САЩ по време на изслушване по кандидатурата му той отказа директно да отговори на въпроса дали от негова гледна точка Вашингтон трябва да използва ограничителни мерки срещу Ню Делхи за военно-техническо сътрудничество с Москва.

"Бих оставил това на политиците да определят дали това е пътят. Мисля, че определено трябва да разберем къде сме в отношенията с Индия. И мисля, че потенциалният аспект на убеждаването, осигуряващо алтернативи на (Индия) може да е по-добър подход".

Остин задълбочава отношенията Индия-САЩ, но може да поиска отказ от руските С-400

Остин задълбочава отношенията Индия-САЩ, но може да поиска отказ от руските С-400

Сенатор Менендес: С-400 ще представлява значителна и следователно подлежаща на санкции сделка

Според адмирала "Индия е наистина отличен партньор на САЩ. И както видяхме въз основа на неотдавнашните дискусии във формата на четворката, значението на Индия и останалите в четворката ще се увеличи", допълва Аквилино.

Адмиралът коментира, че индийците са установили "дългогодишни отношения с руснаците, сътрудничество в областта на сигурността", Ню Делхи традиционно разчита на Москва за закупуване на оръжия и военна техника. В същото време Аквилино потвърди, че ще продължи да убеждава Индия да "обмисли възможността за придобиване на американско военно оборудване".

"Ще продължим да се конкурираме с Русия в региона".

Министерството на отбраната на САЩ гледа на балистичните и крилати ракетни системи на Китай и разработването на хиперзвуково оръжие в Индо-Тихия океан като на сериозна заплаха за САЩ и техните съюзници, добави адмирал Джон Аквилино.

Русия отговаря на всяка дестабилизация и американски ракети в Азиатско-Тихоокеанския регион

Русия отговаря на всяка дестабилизация и американски ракети в Азиатско-Тихоокеанския регион

Предупреждава, че нова спирала във въоръжаването е с непредсказуеми последици

"Китайските балистични и крилати ракетни системи, както и разработването на хиперзвукови оръжия, създават рискове и създават проблеми [за САЩ]", каза адмиралът.

Според него разполагането на хиперзвуково оръжие "представлява сериозна заплаха за САЩ и силите на съюзниците им в региона и за решаването на този проблем е необходим първоначален потенциал за отбрана в близко бъдеще". Адмиралът също така подчертава, че американските сили в момента в региона на ротационен принцип "няма да могат да се противопоставят на заплаха, породена от Китай".

"Ракетните сили на Китайската народноосвободителна армия разполагат с нарастващ арсенал от балистични ракети със среден обсег, които могат да застрашат американските бази в региона, включително Южна Корея, Япония и Гуам, включително американския флот ... Освен това Китай непрекъснато развива своята ракетна технология, увеличавайки обхвата, стабилността, точността и леталността си", коментира Аквилино.

Си Дзинпин: Военните да са готови за нестабилна ситуация и стратегическо възпиране

Си Дзинпин: Военните да са готови за нестабилна ситуация и стратегическо възпиране

Положението в света става все по-сложно и трябва да бъдат подготвени да отговорят