Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин е приканен от висш американски сенатор да изрази противопоставянето на Вашингтон на покупката от Индия руски системи за противовъздушна отбрана С-400, докато е в Ню Делхи за разговори, насочени към задълбочаване на връзките в областта на сигурността, съобщава "Ройтерс".

Остин прави първото посещение на висш член на администрацията на Байдън в Делхи като част от усилията за създаване на алианс от страни срещу Китай в региона.

Лидерите на Съединените щати, Индия, Австралия и Япония - страните заедно известни като Quad - проведоха първа среща на върха миналата седмица, обещавайки да работят заедно за свободен и отворен Индо-Тих океан и да си сътрудничат по морската и киберсигурността в лицето на предизвикателства от Китай.

Дълбоко обтегнатите отношения между Съединените щати и Китай бяха представени публично с неоничаен сблъсък между техните висши дипломати, които си размениха остри укори в първите разговори на високо равнище на администрацията на Байдън в Аляска.

Индия се сближи със САЩ след собственото си напрежение с Китай на спорната им хималайска граница, където миналата година избухнаха сблъсъци. Вашингтон е помогнал на Ню Делхи с дронове за наблюдение и е осигурил екипировка за студено време за индийските войски.

Байдън обяви за жизненоважна свободата на индо-тихоокеанския регион пред лидерите на Индия, Япония и Австралия

Байдън обяви за жизненоважна свободата на индо-тихоокеанския регион пред лидерите на Индия, Япония и Австралия

Трябва да противодействат на нарастващата военна и икономическа мощ на Китай

По време на посещението на Остин двете страни ще обсъдят плана на Индия за закупуване на въоръжени безпилотни летателни апарати от Съединените щати, както и голяма поръчка за над 150 бойни самолета за военновъздушните сили и флота, за да се помогне за намаляване на разликата с Китай.

Един неприятен въпрос е планираната от Индия покупка на руски системи за противовъздушна отбрана С-400, които съгласно американското законодателство могат да привлекат санкции. Вашингтон наложи санкции на Турция за закупуването на това оборудване.

Председателят на комисията по външни отношения на Сената на САЩ, Боб Менендес, призова Остин да обясни ясно на индийските служители опозицията на администрацията на Байдън. "Ако Индия реши да продължи да купува С-400, този акт очевидно ще представлява значителна и следователно подлежаща на санкции сделка с руския отбранителен сектор съгласно раздел 231 от CAATSA", заяви Менендес в писмо до Остин, позовавайки се на закона, наречен Закон за противодействие на американските противници чрез санкции.

"Това също ще ограничи способността на Индия да работи със САЩ по разработване и доставка на чувствителни военни технологии. Очаквам да изясните всички тези предизвикателства в разговорите с вашите индийски колеги", коментира той.

Американските компании Boeing и Lockheed са водещи в сделките за бойни самолети за милиарди долари. Представител на индийското правителство заяви, че няма вероятност да бъдат обявени сделки по време на посещението и че преговорите ще обхващат регионални и международни въпроси на сигурността.

"САЩ и Индия са близки партньори по сигурността, очакваме да имаме широка дискусия със страна на САЩ за по-нататъшно сътрудничество в областта на отбраната".

САЩ подписа военен пакт с Индия срещу заплахата Китай

САЩ подписа военен пакт с Индия срещу заплахата Китай

Помпео е доволен, че заедно ще защитават гражданите и целия свободен свят