Министрите на външните работи на Индия и Китай обсъдиха изтеглянето на войници от райони по спорната им граница и постигнаха споразумение за откриване на гореща телефонна линия за поддържане на контакт, информира ДПА.

Индийският министър Субрахманям Джаишанкар и китайският топ дипломат Уан И изразиха задоволството си от изтеглянето на войници и бойна техника от спорната граница и се съгласиха да продължи изтеглянето от други спорни райони по общата им граница.

Индия и Китай договориха координирано изтегляне от Ладак

Индия и Китай договориха координирано изтегляне от Ладак

Двете държави се връщат към статуквото от преди конфликта през юни

Индия и Китай влязоха във военен сблъсък в източния регион Ладак през миналата година. Стълкновенията възникнаха по няколко точки на Линията на действителен контрол - неофициална спорна граница. През юни 2020 г. възникна най-големият конфликт между двете държави от 45 г. Последва голямо струпване на войници и артилерия и няколко по-малки стълкновения. Според Ню Делхи 20 индийски войници са убити при конфронтацията - най-кръвопролитната между двата съседа от 45 г., а Китай съобщава, че четирима китайски войници са убити.

След няколко кръга преговори на военно и дипломатическо ниво в началото на февруари бе постигнато споразумение за постепенно изтегляне на войниците от спорните райони.

По време на 75-минутния телефонен разговор Джаишанкар и Уан изразиха удовлетворението си от успешното завършване на първата фаза по изтегляне на войниците.

Индийският дипломат подчертал, че е важно да продължи това изтегляне по всички спорни точки в региона.

Индия и Китай изтеглят тежкото въоръжение от Ладак

Индия и Китай изтеглят тежкото въоръжение от Ладак

Голяма стъпка към спиране на продължаващото седеммесечно военно напрежение

Уан от своя страна се е съгласил, че двете страни трябва да положат усилия за затвърждаване на постигнатите резултати, които според него значително са намалили напрежението.

Джаишанкар смята, че развитието по Линията на действителен контрол сериозно е засегнало двустранните отношения през последната година и възстановяването на мира по границата е необходимо за постигане на напредък в отношенията.

Индия и Китай изтеглят войниците от спорен граничен район

Индия и Китай изтеглят войниците от спорен граничен район

Източникът поясни, че изтеглянето е в резултат на споразумение

Китайският външен министър е подчертал, че Китай и Индия са големи развиващи се икономики в критична фаза на развитие, които взаимно трябва да се подкрепят.

"Влошаването на двустранните отношения означава ненужни търкания и загуби от двете страни", изтъкна Уан по време на разговора. По думите му двете страни трябва да контролират граничните проблеми, за да не попаднат двустранните отношения в негативен цикъл.

По-рано този месец стана ясно, че двете държави са договорили координирано изтегляне от Ладак. Споразумението е постигнато на деветия кръг преговори на високо равнище между двете армии. Разговорите започнаха от сблъсъка през юни.

Според експерти споразумението е добро начало на желателния процес по изтегляне.

Индия и Китай се разбраха да прекратят пограничния военен конфликт

Индия и Китай се разбраха да прекратят пограничния военен конфликт

"Налице е взаимен консенсус за оттегляне на войските"

Договореностите също отговарят на исканията на Ню Делхи да се възстанови статуквото.

Индия и Китай споделят 3500-километрова граница. Има и други спорни точки по границата освен Ладак, включително Аксай Чин, стратегически коридор, който свързва Тибет със Западен Китай до долината Галван, и Наку Ла, който свързва Сиким с Тибетския регион в Китай.

Индия и Китай влязоха във война заради спорна граница през 1962 г.

Военни на Индия и Китай преговарят, нарастват призивите за бойкот на китайски стоки

Военни на Индия и Китай преговарят, нарастват призивите за бойкот на китайски стоки

В Индия настояват за военен и икономически контраудар срещу Китай