Индия обяви, че е постигнала споразумение с Китай за взаимно изтегляне от спорен граничен участък в Хималаите за намаляване на напрежението между двата ядрени съседа след смъртоносния сблъсък през юни, информира АФП.

Преди шест месеца избухнаха погранични сблъсъци между двете държави, при които загинаха най-малко 20 индийски войници и неизвестен брой китайски военнослужещи.

Нов граничен конфликт между Китай и Индия

Нов граничен конфликт между Китай и Индия

Има пострадали и от двете страни

Индия и Китай влязоха във война заради спорна граница през 1962 г. Те все още не са сключили споразумение за Ладак - регион срещу Тибет.

Министърът на отбраната на Индия Раджнат Сингх съобщи, че споразумението с Пекин за изтегляне на силите от района на езерото Пангонг "предвижда двете страни да прекратят дислоцирането постепенно и по координиран и проверим начин".

Китай и Индия се договориха за деескалация на напрежението по границата

Китай и Индия се договориха за деескалация на напрежението по границата

И да предприемат стъпки за възстановяване на "мира и спокойствието"

Той добави пред парламента, че като цяло се възстановява положението от преди сблъсъка през миналата година. Министърът каза още, че не се е налагало да предават територия.

Сингх продължи, че взаимното изтегляне е започнало в сряда и "взаимни и реципрочни стъпки" са предприети, включително премахване на постройки, изградени от април, а също временно прекратяване на военните активности, включително патрулиране по северната страна на езерото.

Споразумението е постигнато на деветия кръг преговори на високо равнище между двете армии. Разговорите започнаха от сблъсъка през юни. Министърът съобщи, че следващата среща ще се проведе след изпълнението на договореностите по пълно изтегляне от спорния регион.

Говорител на Министерството на отбраната на Китай заяви в кратък коментар, че граничарите от двете страни са започнали да се изтеглят по синхронизиран и планиран начин на 10 февруари.

Китай и Индия се обвиняват взаимно за първо използване на огнестрелни оръжия от 45 години

Китай и Индия се обвиняват взаимно за първо използване на огнестрелни оръжия от 45 години

Нарушение на споразумение, забраняващо използването им

Според експерти споразумението е добро начало на желателния процес по изтегляне.

Договореностите също отговарят на исканията на Ню Делхи да се възстанови статуквото.

Индия и Китай споделят 3500-километрова граница. Има и други спорни точки по границата освен Ладак, включително Аксай Чин, стратегически коридор, който свързва Тибет със Западен Китай до долината Галван, и Наку Ла, който свързва Сиким с Тибетския регион в Китай.

Китай и Индия изтеглиха войниците от спорната граница

Китай и Индия изтеглиха войниците от спорната граница

Граничните войски на двете държави се оттеглиха напълно на повечето места