Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен пристигна в Делхи, съобщава "Франс прес".

По време на двудневното си посещение в индийската столица тя ще обсъди търговията, климатичните промени и сигурността, както и неутралната позиция на Индия по отношение на войната в Украйна.

Делхи се опитва да постигне трудно равновесие в отношенията си със Запада и с Русия, която покрива голяма част от оръжейните и енергийните нужди на страната. До момента Индия се въздържа открито да осъди руската инвазия в Украйна и да се присъедини към гласуването в ООН.

САЩ предупреди Индия да не се сближава с Русия

САЩ предупреди Индия да не се сближава с Русия

Цената и последствията за тях от преминаването към по-ясно стратегическо съгласуване с Русия ще бъдат значителни и дългосрочни

Утре шефът на ЕК ще се срещне с индийския премиер Нарендра Моди. През последните седмици той се срещна или разговаря по телефона с редица други западни лидери, които го подканиха да се дистанцира от Москва - включително британският премиер Борис Джонсън, който посети страната в четвъртък и петък.

Фон дер Лайен започна посещението си реч за климатичните промени пред младежки форум. В нея тя поздрави Индия за "амбициозната" й цел до 2030 г. да започне да задоволява половината си енергийни нужди от възобновяеми източници.

Лавров се надява Индия да помогне за заобикаляне на санкциите

Лавров се надява Индия да помогне за заобикаляне на санкциите

Руският външен министър е на посещение в азиатската страна