Германското правителство е постигнало споразумение с Европейската комисия по спора за забраната от 2035 г. на нови автомобили с двигатели с вътрешно горене. Това съобщиха в събота в Twitter и германският министър на транспорта Фолкер Висинг и заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс. Автомобилите с двигатели с вътрешно горене ще могат да бъдат регистрирани в Европа и след 2035 г., но ако използват горива с неутрални емисии на CO2.

Повечето производители вече са планирали спирането на производството на двигатели с вътрешно горене за 2030 г. или дори преди това. Но някои големи германски износители, като BMW, Mercedes и дори Volkswagen, искат да продължат да продават своите автомобили по целия свят, тъй като само Европа е поставила изискване с толкова близка дата.

В началото на март месец Шведското председателство на ЕС реши да отложи официалното подписване на новите стандарти за емисии на CO2 за автомобили и микробуси, първоначално планирано за 7 март, "за по-късно заседание на Съвета". Самата ратификация беше представена като формалност, но се сблъска с къде очакване - къде неочаквани пречки.

Италия също заплаши да се противопостави на реформите. Заедно с България и Полша, които също не са съгласни с плановете, страните могат да блокират новото законодателство в последния момент.