Забраняват фракинга за добив на шистов газ в Германия за пет години. Германското правителство се договори да забрани метода хидравлично разбиване за добив на шистов газ за неопределен срок, съобщи БНР.

Представител на социалдемократите посочи, че въпреки решението, през 2021 година парламентът в Берлин трябва да направи нова преоценка, за да реши дали то все още е валидно. Екологични организации обявиха, че това на практика означава, че коалицията се е споразумяла да разреши разбиването след пет години. 

Затова те обещават да продължат противопоставянето си. Хидравличното разбиване, или фракинг, представлява вкарване на вода и химикали в скалите със силно налягане, за да бъде изваден съдържащия се в тях газ.

Еколози предупреждават, че това може да доведе до сериозно замърсяване на източниците на питейна вода, увеличаване на земетресенията и множество аномалии.  Ако законопроектът бъде одобрен от парламента, Германия ще последва Франция, където вече съществува забрана за този начин на добив.