Германският министър на икономиката Робърт Хабек каза в четвъртък, че вижда възможността за победа на демокрацията в Украйна и обеща да изпрати повече оръжия, докато Киев се опитва да си върне още окупирани територии от Русия, предава Ройтерс.

"Сега можете да видите, че това може да приключи с победа за свободата и демокрацията", каза Хабек пред репортери след среща с министъра на търговията на Украйна Юлия Свириденко на среща на министрите на икономиката на Г-7 в германската провинция Бранденбург.

Германия ще продължи да решава какви оръжия да доставя в дискусия с партньорите от НАТО, каза Хабек, добавяйки, че "в рамките на този процес знам, че ще дойдат още оръжия".

Хабек каза, че той и Юлия Свириденко, която е и първи вицепремиер на Украйна, са обсъдили начини за набиране на финансова подкрепа за възстановяването на Украйна.

"Необходими са много пари. Повече пари, отколкото публичните финанси могат да осигурят", каза германският министър. "Имаме нужда от инструмент, фонд, по начин, който създава силна и стабилна възможност за компаниите да инвестират... Този глобален фонд може да събере помощ от частни инвеститори, банки и хедж фондове," добави той.

"Украйна се нуждае от 350 милиарда долара за възстановяване, според собствените оценки на Киев," каза Хабек.

Нахлуването на Русия в Украйна, започнало на 24 февруари, е причинило щети на стойност над 97 млрд. долара към 1 юни. Това се посочва в съвместен доклад на Световната банка, правителството на Украйна и Европейската комисия, публикуван днес.

В него се отбелязва, че "настоящите разходи за реконструкция и възстановяване в Украйна възлизат на 349 млрд. долара", като се очаква тази цифра да нарасне през следващите месеци, докато войната продължава.

Франция провежда форум за Украйна през октомври

Франция провежда форум за Украйна през октомври

Инциативата е за възстановяване на страната от война