Все още има шанс икономиката да избегне рецесия въпреки затягащия се кредитен пазар. Това обяви днес главният икономист на Европейската централна банка Филип Лейн, съобщава "Ройтерс".

Кредитирането в еврозоната е в застой, тъй като ЕЦБ предприе най-дългата и най-стръмна поредица от повишения на лихвените проценти в опит да намали високата инфлация.

Лейн обаче остава уверен, че икономиката на еврозоната може да избегне кредитна криза, тъй като компаниите не се подготвят за рецесия. "Оставаме доста оптимистични, че това не е такъв тип епизод", заяви той на събитие в Ирландия. "За това смятаме, че все още има добри шансове за сценарият за меко кацане."

Индустриалното производство в Еврозоната запазва своя дълбок спад

Индустриалното производство в Еврозоната запазва своя дълбок спад

Продължава спадът на фабричните цени

Инфлацията в еврозоната спада бързо и икономиката е започнала да се свива, показват данни от тази седмица. В комбинация със срива в създаването на кредити, това означаваше, че ЕЦБ почти сигурно е приключила с повишаването на основния си лихвен процент, който е на рекордно високо ниво от 4%.

Лейн коментира пазарните очаквания, според които ЕЦБ би намалила тази лихва през следващата година, като изтъкна, че 4% "не е постоянна лихва" и "не е нормално".

Настоящият президент на холандската централна банка, който е и член на Управителния съвет на ЕЦБ описа текущото ниво на лихвените проценти като "добра "надморска височина", където те могат да останат известно време".

Лейн поясни, че признаците, че растежът на заплатите за новоназначените се забавя, предвещават, че инфлацията може да се върне към целта на ЕЦБ от 2% до 2025 г. Но той предупреди за нов "енергиен шок", утежнен от войната в Близкия изток. "Имаме нов енергиен шок, цените на петрола се повишиха доста, цените на газа се повишиха доста и сега това взаимодейства с войната."

Инфлацията в Европа остава стабилна

Инфлацията в Европа остава стабилна

Очаква се решението на ЕЦБ за лихвения процент