Потребителите на интернет могат да гледат телевизия и филми в мрежата, дори когато са в чужбина. Това стана възможно след споразумение на страните от ЕС, което бе постигнато във вторник вечерта, съобщи кореспондентът на БНР в Брюксел.

Често хората, които са платили абонамент за музика, филми, електронни книги, игри или друго съдържание по интернет, не могат да отворят съответния сайт или приложение през компютъра и мобилния си телефон когато са в друга държава от ЕС. 64% от потребителите ползват интернет именно с тази цел, според данни на Евростат.

Брюксел отменя мобилния роуминг в ЕС от юни 2017 г.

Брюксел отменя мобилния роуминг в ЕС от юни 2017 г.

Свършва се с безумните такси

Преговорите се проточиха почти година. Част от трудностите бяха свързани със защитата авторските права.

На тристранната комисия снощи евродепутати и представители на правителствата са постигнали компромис - отпадането на ограниченията ще важи само за платените услуги в интернет. То ще включва метод за проверка на постоянното местожителство на потребителя чрез IP адрес.

ЕП окончателно одобри неутралността на интернет и отпадането на роуминга

ЕП окончателно одобри неутралността на интернет и отпадането на роуминга

В него влизат забраната за роуминг таксите

Идеята е реформата да влезе в сила заедно с отпадането на роуминг таксите от юни месец за хората, които временно пътуват в друга страна от ЕС и ползват мобилно устройство.

През юни падат роуминг таксите в ЕС
Обновена

През юни падат роуминг таксите в ЕС

Постигнато е окончателно споразумение

Текстовете ще бъдат гласувани в Европарламента и от 28-те правителства. Посланиците на съюза днес се очаква да одобрят последната част от законодателството за цените на едро в роуминг.