Гръцките власти издадоха нареждане за гражданска мобилизация заради кризата с боклука в столицата Атина. Така управляващите се надяват стачкуващите служители на фирмите за чистота да се върнат на работа.

Над 6000 тона отпадъци заливат улиците на Атина, а експерти вече предупредиха, че има сериозна опасност за общественото здраве.

В същото време общински служители обявиха, че ще продължат да блокират основното сметище, разположено северозападно от гръцката столица.

Преди дни полицейските части постигнаха временно „примирие" с две групи протестиращи и това позволи в почистването на града да се включат частни сметопочистващи компании. Въпреки усилията им да разчистят улиците с булдозери, тези действия са крайно недостатъчни, за да се справят със ситуацията по атинските улици.

Властите от своя страна се обърнаха към съда с искане тази стачка да бъде обявена за незаконна. В отговор на това протестиращите разпространиха изявление, в което се казва, че жителите на града са против намерението им да изчистят планините от боклуци и че ще продължат стачката си.

За тази седмица в Гърция са предвидени постоянни протестни акции, чиито апогей се очаква да бъде достигнат на 19-20 октомври с прекратяването на работата на всички учреждения и по-голямата част от магазините. Предвижда се и колапс в авиотранспорта.