Италия отчете рекордно икономическо свиване, след като разходите на домакинствата и инвестициите се сринаха по време на блокадата на страната заради епидемията от новия коронавирус (COVID-19), което доведе третата по големина икономика на еврозоната до дълбоко в рецесия, съобщава "Франс прес".

Брутният вътрешен продукт (БВП) на страната е спаднал с 12,8 процента през второто тримесечие в сравнение с предходното тримесечие и със 17,7 процента спрямо същия период на миналата година, съобщи националната статистическа служба.

Обединеното кралство официално e в рецесия за първи път от 11 години

Обединеното кралство официално e в рецесия за първи път от 11 години

Икономиката се сви с 20,4% в сравнение с първите три месеца на годината

"Пълната оценка на тримесечните икономически данни потвърждава изключителната степен на спада на БВП през второто тримесечие заради икономическите ефекти от извънредната здравна ситуация и приетите мерки за ограничаване", коментират от италианската статистика.

Свиването е било дори по-лошо от прогнозираното през юли, когато спадът за второто тримесечие беше 12,4 на сто.

Рецесията обикновено се определя като две последователни тримесечия на спад на БВП.

Икономиката на Италия се сви с 5,4% през първото тримесечие.

През второто тримесечие разходите на домакинствата са намалели с 11,3% в сравнение с първото тримесечие, докато износът е спаднал с 26,4%.

Официално от февруари САЩ са в рецесия

Официално от февруари САЩ са в рецесия

Тревожни данни за Доналд Тръмп

Италия, първата европейска страна, ударена с пълна сила от епидемията от коронавируса, влезе в пълна блокада в началото на март, когато COVID-19 затегна хватката си върху страната.

Апенините ще претърпят най-тежката си рецесия от Втората световна война тази година, като експертите изчисляват, че БВП ще спадне между 8,0 и 14%.

Очаква се икономиката на еврозоната да се свие с рекордните 8,7 процента тази година, като все още има голяма вероятност от масова безработица и други тежки последици.

Испания е изправена пред най-голямата рецесия в историята си

Испания е изправена пред най-голямата рецесия в историята си

Тя ще е 3 пъти по-тежка от рекордното свиване през 2009 г.