Правителството на Испания одобри нов план за пестене на енергия, който има за цел да намали потреблението на природен газ в страната с до 13,5% до март 2023 г., съобщава "Франс прес".

Планът е част от усилията на Европа да намали зависимостта си от руските доставки и включва нови данъчни облекчения за възобновяема енергия и финансови стимули за насърчаване на повече домакинства да използват слънчеви панели и да инсталират интелигентни измервателни уреди, посочват от испанското Министерство на енергетиката.

За разлика от старите измервателни уреди с въртящи се циферблати, интелигентните устройства дават данни за потреблението в реално време и това може да насърчи потребителите да намалят консумацията на енергия. С тях отпада и необходимостта от посещения за отчитане на измервателните уреди.

Испания отхвърля плана на ЕС за намаляване на потреблението на газ с 15%

Испания отхвърля плана на ЕС за намаляване на потреблението на газ с 15%

Рибера: Защитаваме европейските ценности, но няма се жертваме без дори да са ни поискали предварително мнението

Повече финансиране ще бъде налично и за малките и средните предприятия, за да могат да приемат мерки за енергийна ефективност и възобновяема енергия.

Освен това планът призовава Испания да увеличи капацитета си за износ на газ към други страни членки на Европейския съюз.

Той включва мерки за увеличаване с 18% на способността на страната да изпраща газ по тръбопроводи до Франция през планинската верига на Пиренеите. Предвижда се и разширяване на товарния капацитет за плавателни съдове, превозващи газ до други страни от ЕС, сред които Италия.

ЕС поиска от държавите членки да намалят потреблението на газ от август до март с до 15%, въпреки че за някои страни, които са по-независими на руските енергийни източници, тази цифра по-ниска. Такъв е и случаят с Испания, която се съгласи да намали потреблението със 7%.

ЕК се отказа и оставя страните сами да решат как да пестят газ?

ЕК се отказа и оставя страните сами да решат как да пестят газ?

Има обаче опасения за недостатъчна солидарност