Италианският премиер Джорджия Мелони посети Триполи в събота, за да сключи газова сделка за 8 милиарда долара, насочена към увеличаване на енергийните доставки за Европа въпреки несигурността и политическия хаос в северноафриканската държава, предава Ройтерс.

Мелони се срещна с министър-председателя на Либия Абдулхамид ал-Дбейба, ръководител на международно признатото Правителство на националното единство (ПНЕ) в Триполи, като освен върху енергията разговорите също се фокусираха върху миграцията през Средиземно море.

През последната година европейските страни все повече се стремят да заменят руския газ с енергийни доставки от Северна Африка и други места заради войната в Украйна.

Италия вече договори газ от Алжир, като изгради ново стратегическо партньорство там, което включва инвестиции, за да помогне на държавната енергийна компания Sonatrach да увеличи производството.

Въпреки това, споразуменията, постигнати в Триполи, може да бъдат подкопани от вътрешния конфликт в Либия, който раздели страната между съперничещи си фракции, които се борят за контрол над правителството и оспорват взаимно претенциите си за политическа легитимност.

Базираният на изток парламент и фракциите, които го подкрепят, заявиха в началото на миналата година, че правителството вече не е легитимно, отхвърляйки сделките, които Триполи сключи с чужди държави.

Хаосът в Либия след подкрепеното от НАТО въстание през 2011 г., което свали автократа Муамар Кадафи, остави голяма част от страната в ръцете на въоръжени фракции. От няколко години в Либия е разположена малка италианска военна мисия.

Дендиас предизвика остър дипломатически скандал с Либия

Дендиас предизвика остър дипломатически скандал с Либия

Той отказа среща с международно признатото правителство в Триполи