Италия обеща да спазва фискалните правила на Европейския съюз в следващия си бюджет, съобщава "Ройтерс".

До решението се стигна въпреки влошаването на публичните финанси и обещанието на правителството за намаляване на данъците.

В отговор на писмо от Европейската комисия относно нарастването на вече значителния дълг на Италия през последната година министърът на икономиката Джовани Трия обвинява икономическия спад и заявява, че допълнителните мерки за "затягане на коланите" ще влошат нещата.

В писмото си до Брюксел Трия уверява, че бюджетът на страната за 2020 г. ще бъде съобразен с Пакта за стабилност и растеж.

Салвини: Мой дълг е да наруша бюджетните правила на ЕС

Салвини: Мой дълг е да наруша бюджетните правила на ЕС

Те били остарели и безсмислени според италианския вицепремиер

Спадът на световната търговия и производствената активност през втората половина на 2018 г. настъпи рязко и бе по-дълбок от очакваното, посочва той. По негови думи това не е позволило на Рим да изпълни изискването на ЕС за свиване на дълга.

Вярвам, че новото правителство е следвало отговорен и предпазлив подход, твърди още той.

В писмото си той изразява мнение, че предвид продължаващата висока безработица и почти дефлационните условия въвеждането на ограничителни фискални мерки би било противопоказно.

Италия желае да избегне правен сблъсък с Европейския съюз относно структурния си дефицит.

Съгласно правилата на ЕС дефицитът от БВП трябва да се свива с 0,6% всяка година, докато бъде балансиран. Вместо това от 2015 г. насам в Италия той се увеличава с всяка изминала година.

Италия ще наруши правилата на ЕС за дефицита през 2020 г., предупреди Брюксел

Италия ще наруши правилата на ЕС за дефицита през 2020 г., предупреди Брюксел

3,1 на сто през 2020 г., което означава, че Рим ще наруши допустимия праг от 3 на сто