Правителството на Канада в понеделник сключи сделка със 120 000 федерални работници, съобщи "Ройтерс". С това на практика сложи край на най-голямата стачка в публичния сектор в страната. Протестът затрудни изпълняването на много услуги за гражданите - от подновяването на паспорти до имиграцията.

Повечето стачкуващи се върнаха на работа след почти две седмици безизходица. В същото време обаче 35 000 служители на приходната агенция, които също напуснаха на 19 април, все още преговарят, съобщи синдикатът Алианс на обществените услуги на Канада (PSAC).

Тази безизходица ще продължи да забавя обработката на годишните данъчни декларации. Членовете на синдиката ще гласуват дали да приемат сделката "през следващите дни", каза PSAC.

"Това споразумение осигурява важни ползи за нашите членове, които ще поставят летвата за всички работници в Канада", каза в изявление президентът на PSAC Крис Ейлуърд.

PSAC заяви, че е осигурила общо увеличение на заплатите от 12,6% за четири години, след като е отхвърлила оферта от 9% за три години, когато обяви стачката. Сделката включва еднократно плащане от 1845 американски долара.

Стачка на 155 000 федерални служители блокира Канада

Стачка на 155 000 федерални служители блокира Канада

Решени са да се борят до победа, като протестът им блокира много услуги за гражданите

Сделката не успя да осигури работата от вкъщи, заложена в колективния трудов договор, тъй като Съветът на финансите - федералният работодател - отказа. Но има споразумение за разглеждане на заявките за дистанционна работа индивидуално и в писмен вид, което отваря правителството за процеса на оплакване на служителите.

PSAC беше в колективни преговори за нов договор от 2021 г., първият от пандемията от COVID-19, която наложи милиони да работят дистанционно.

Споразумението "ще има вълнообразен ефект, честно казано, за останалата част от Канада", каза президентът на Канадския трудов конгрес Беа Бруске пред "Ройтерс", преди споразумението да бъде финализирано.

"Всички големи работодатели от частния сектор и всички други провинциални и териториални правителства" ще вземат под внимание подробностите на сделката, каза Бруске.

Що се отнася до дистанционната работа, Министерството на финансите каза, че ще бъдат разрешени до три дни в седмицата от вкъщи - както вече беше случаят - и че ще бъдат създадени отделни панели за справяне с опасенията на служителите.

"Тези сделки са справедливи, конкурентни и разумни и носят стабилност на държавните служители и канадците", каза президентът на финансовия съвет Мона Фортие в изявление.

"Хубаво е да видим, че стачката е приключила", каза Робин Силвестър, главен изпълнителен директор на Vancouver Fraser Port Authority, федералната агенция, отговаряща за пристанището на града, най-голямото в Канада, където недостигът на инспектори по зърното заплашваше да забави износа.

Канада е четвъртият по големина износител на пшеница в света. Работници на един от седемте зърнени терминала във Ванкувър забавиха с протеста си товаренето един ден, но все пак с останалите на работа  продължиха инспекциите на корабите, каза Силвестър.

Работата от вкъщи във фокуса на стачката в Канада

Работата от вкъщи във фокуса на стачката в Канада

Това стана възможно след пандемията