Китайските власти се опитват да привлекат европейски компании да се листват на китайските фондови борси, съобщи Bloomberg, позовавайки се на информирани източници.

Според тях компаниите с китайски акционери се считат за първите кандидати за листване в страната в рамките на програмата за взаимодействие между китайските фондови борси и чуждестранните платформи.

Например сред компаниите, които обмислят да пуснат депозитарни разписки в Китай, е германският производител на мотокари Kion Group AG, чийто най-голям акционер с дял от 41% е китайската Weichai Power Co.

САЩ няма да позволят доминация на Китай при технологиите и суровините

САЩ няма да позволят доминация на Китай при технологиите и суровините

Джанет Йелън призовава за задълбочаване на търговските връзки между съюзниците

Програмата, която първоначално свързваше борсите в Шанхай и Лондон, с течение на времето се разшири и включи борсата в Шънджън, както и германските и швейцарските платформи.

Взаимодействието между борсите е двустранно, но досега е използвано само от китайски компании за набиране на средства в чужбина, пише Bloomberg.

Китайските власти се стремят да отворят финансовите си пазари за чуждестранен капитал. През февруари тази година те обещаха да облекчат правилата за отчитане, за да улеснят чуждестранните компании при листването им на китайските борси.