Дълговата криза в Европа и САЩ, както и понижението на кредитния рейтинг на най-голямата икономика в света са следствие от кризата на западната политическа система.
Затова западните сили трябва да поемат своята отговорност за бъдещето на световната икономика и по-тясно да координират своята политика с развиващите се страни, пише в. „Женмин жибао", цитиран от РИА Новости.

Вестникът отбелязва, че макар и да се сблъскват с кризата на държавните дългове, ситуацията с развиващите се страни не е толкова остра, както беше през 2008 г., след краха на инвестиционната банка Lehman Brothers.

Според наблюдателите на китайската медия, независимо от проблемите с държавния дълг, икономиката на САЩ продължава постепенно да се възстановява.

Проблемните задължения на Гърция, Ирландия и Португалия са около 1% от активите на десетте най-големи европейски банки. Независимо че японската икономика се намира в рецесия, приходите на японските компании от чуждестранните им инвестиции растат.

Така погледнато, „към ръба на пропастта е отишла не световната икономика, а вашингтонската политика", отбелязва вестникът. Американската дългова криза бе възприета от общественото мнение по света като "фарс", не защото страната попадна в икономическо тресавище, а поради изпадането на страната в политически капани.

„Женмин жибао" отбелязва, че с политически фактори в значителна степен е свързана и дълговата криза в ЕС. В статията се отбелязва, че фарсът още не е свършил, доколкото САЩ и редица страни от ЕС влизат в нов предизборен цикъл. И във връзка с това може да се наблюдава „нов разгул" на популизма и протекционизма.

Безпокойство в света предизвиква „способността" на западните политици да вземат бързи и ефективни решения, което влияе върху увереността на инвеститорите за възстановяването на световната икономика.