Китайската икономика е регистрирала ръст от 11.3% през второто тримесечие, което значително превишава този от първото тримесечие в размер на 10.3%, съобщава investor.bg. Отчетеният икономически растеж се оказа и доста над публикуваните през изминалата седмица в китайските медии прогнози за ръст от 10.9 на сто.

В основата на ръста през първите шест месеца е износът, който се увеличава с 25.2% на годишна база до 428.6 млрд. долара. В същото време износът се повишава с 21.3% до 367.1 млрд. долара.

Допълнително ръстът на китайската икономика се е предопределял и от значителното нарастване на индустриалното производство и дългосрочните инвестиции в страната.

Инфлацията в бързо развиващата се икономика през първото шестмесечие на годишна база възлиза на 1,3%.

Данните за пореден път потвърждават слабата ефективност на предприетите правителствени мерки за забавяне ръста на икономиката с цел тя да се предпази от "прегряване".

Официални правителствени говорители заявиха, че икономиката на страната трябва да запази стабилния си темп на нарастване, но трябва да ограничи покачването в някои отрасли, сред които са металодобивният и строителният, както и да ограничи кредитната активност, за да не се стимулира инфлацията.