Дългосрочен план по инфраструктурно развитие и инвестиране за периода 2013-2016 година разработиха лидерите на 21 държави на форума Азиатско-тихоокеанско икономическо сътрудничество ( АТИС) в Индонезия. Това се посочва в заключителната декларация на срещата на върха, на която участваха и страни като САЩ, Китай, Япония, Австралия и Русия, предаде ИТАР-ТАСС.

Дългосрочният план обхваща широк кръг от реформи и действия, с които регионалните икономики могат да бъдат приспособени към своите ситуации. Колективните усилия са длъжни да създадат благоприятна и институционална среда, която е необходима за максимално включване на частния сектор в развитието на инфраструктурата, отбелязва се в документа.

Лидерите на страните обявиха и намеренията си да се борят с протекционизма, затрудняващ търговията.

Заявяваме обвързаността си за борба с протекционизма, който е способен да отслаби търговията и да забави възстановяването на световната икономика. Удължаваме до края на 2016 година нашия ангажимент към мораториума върху въвеждането на допълнителни бариери пред търговията и потвърждаваме намерението си да се ограничат съществуващите протекционистки мерки и търговски препятствия", подчертава се в декларацията.

Лидерите на страните от АТИС признаха също така, че многостранните търговски преговори от Доха са в задънена улица. Сега ни остава последна възможност да възстановим преговорния процес в Световната търговска организация (СТО), се посочва в декларацията.