Правителството на Ливан се реши да отпусне 15 милиона долара за временно разрешаване на нарастващия недостиг на хляб в страната, каза министърът на икономиката Амин Салам пред Ройтерс, като същевременно предупреди, че средствата ще стигнат само за няколко седмици.

Дълги опашки започнаха да се образуват пред фурните в цялата страна от понеделник, след като вътрешни лица от индустрията предупредиха, че правителството не е удължило дълго обещаваната кредитна линия за субсидиране на хляба.

Салам каза, че правителството ще осигури 15,3 милиона долара кредит на вносителите като "решение на въпроса за субсидирания хляб".

"Това ще ни даде период от около две до три седмици, преди да трябва да отворим друга кредитна линия, която бяхме поискали на стойност 21 милиона долара", каза Салам.

Той успокои, че правителството в момента не обмисля премахването на субсидиите за хляб и вместо това ще търси споразумение за 150 милиона долара със Световната банка за подобряване на продоволствената сигурност, защото в дългосрочен план "няма да можем да субсидираме нищо, още по-малко хляба".

Ливан е силно зависим от вноса на храни и плаща за тях в долари, които стават все по-трудни за намиране след срива на икономиката му през 2019 г.

Оттогава ливанският паунд е загубил повече от 90% от стойността си, докато цените на храните са се повишили над 11 пъти, според Световната програма по прехраната.

ЕС ще се бори с руското влияние чрез продоволствена дипломация

ЕС ще се бори с руското влияние чрез продоволствена дипломация

ЕС заделя финансиране за Западните Балкани и Северна Африка

Недостигът на хляб се изостри заради войната в Украйна, която доставя по-голямата част от пшеницата в Ливан, и неспособността на ливанските власти да съхранява запаси от пшеница, тъй като най-големите му силози бяха унищожени при взрива в пристанището в Бейрут през 2020 г.

"Нямаме силози, нямаме и пари", каза Гасан Бу Хабиб, вицепрезидент на Wooden Bakery, една от най-големите вериги от пекарни. "Хлябът ще стане луксозен артикул - ще стане скъпа стока!"

Протестиращи в Ливан блокират пътища заради икономическия срив

Протестиращи в Ливан блокират пътища заради икономическия срив

Повече от три четвърти от населението изпадна в бедност

Кризата се корени в десетилетията на корупция и лошо управление. Политическата класа, която управлява малката държава с население от 6 млн. души, включително 1 млн. сирийски бежанци, от гражданската война през 1975-90 г. насам, се противопоставя на реформите, изисквани от международната общност.

Около 80% от хората в Ливан живеят в бедност. В годишния си доклад правозащитната организация Human Rights Watch пише, че "корумпираните и некомпетентни" ливански власти умишлено са вкарали страната в една от най-тежките икономически кризи в днешно време, демонстрирайки незачитане на правата на населението.

Страната е периодично парализирана от протести и до голяма степен зависима от противоборството между Саудитска Арабия, която се опитва да контролира мюсюлманите сунити в страната, и Иран, който контролира движението "Хизбулла" - подкрепяно от шиитите в Ливан и признато за терористична организация от Израел, САЩ, Канада и ЕС, както и в други страни.