Ливан вероятно ще включен в "сивия списък" на страните, поставени под специално наблюдение заради незадоволителни практики за предотвратяване на прането на пари и финансирането на тероризма, съобщава "Ройтерс".

Това би било още един сериозен удар за страната, която е във финансова криза от 2019 г. насам и се бори да постигне споразумение с Международния валутен фонд.

Ливанската лира е загубила над 98% от стойността си, тласкайки по-голямата част от населението в бедност. Дипломатите от месеци изразяват загриженост, че икономиката, която все повече се основава на пари в брой, укрива растящите незаконни парични потоци.

Отделът за Близкия изток и Северна Африка на Специалната група за финансови действия (FATF) извърши предварителна оценка на икономиката на Ливан, която ще представи на държавите членки на FATF тази седмица в Бахрейн.

МВФ: Ливан е в много опасна ситуация

МВФ: Ливан е в много опасна ситуация

Близкоизточната страна е в политическа и икономическа криза

Кумулативният резултат от тази оценка поставя Ливан "с една точка над прага, за да бъде включен в сивия списък", разкри дипломатически източник, който е видял копие от предварителния доклад.

Ливан е оценен като само частично съвместим в няколко категории - мерки срещу прането на пари, прозрачност на действителните собственици на фирми и взаимна правна помощ при замразяване и конфискация на активи.

"Ливан иска повече снизходителност и се опитва да подобри резултата си в една от категориите, така че да не попада в зоната на сивия списък", отбеляза дипломатическият източник.

Вицепремиерът на Ливан Сааде Чами, който ръководи преговорите на страната с МВФ, заяви, че не е виждал проектодоклада и отказа да коментира въздействието, което той може да има върху преговорите с Фонда.

Финансов източник, запознат с въпроса, посочи, че съгласно оценката на Ливан по проекта страната трябва да бъде включена в сивия списък. "Властите усилено се опитват да предотвратят това да се случи", допълни той.

Ливан и МВФ подновиха преговорите

Ливан и МВФ подновиха преговорите

След миналагодишното прекъсване поради несъгласия

Втори дипломатически източник отбеляза, че проектодокументът е снизходителен, като се има предвид влошаващото се състояние на ливанската икономика. "Всичко различно от включване в сивия списък би било скандално", подчерта той.

И двамата източници заявиха, че отделът за съответствие в комисията за специални разследвания на Централната банка лобира пред страните членки на FATF в опит резултатът да бъде променен.

През 2021 г. МВФ установи, че поставянето в сивия списък на FATF може да наруши капиталовите потоци на дадена държава, тъй като банките вероятно ще прекратят взаимоотношенията си с клиенти, базирани във високорискови страни.

Вложители щурмуваха четири банки в Ливан

Вложители щурмуваха четири банки в Ливан

Двама от тях са били въоръжени

Такова вписване крие риски от уронване на репутацията, корекции на кредитния рейтинг, проблеми с получаването на глобални финансови средства и по-високи трансакционни разходи.

В случая с Ливан финансовият срив вече силно ограничи банковите трансакции и редица институции прекъснаха връзките си със страната.

Включването в списъка обаче би представлявало обвинение срещу финансовата система на Ливан в труден момент. Страната бавно постига напредък по ключови реформи, необходими за споразумение с МВФ, а управителят на централната ѝ банка е обвинен от Франция във финансова измама, което задейства червен бюлетина на Интерпол.

Южна Африка беше включена към списъка на FATF през февруари, а Обединените арабски емирства - през март 2022 г.

Палят банкови клонове в Ливан

Палят банкови клонове в Ливан

Рекорден спад на ливанската лира