От центровете за бързо хранене "Макдоналдс" предвиждат да произвеждат продуктите за своите ресторанти в Русия на територията на страната, предаде ТАСС, позовавайки се на президента на Макдоналдс в Русия Хамзат Хасбулатов.

"Ние смятаме напълно да локализираме производството си в Русия. Това не е заради санкциите, това е отдавнашно намерение", заяви той.

По думите му, след две години кампанията има намерение напълно да замести вносното птиче и говеждо месо с руски аналози, а през 2017 година ще произвежда и картофите си в Русия.

"Проектът с "Бялата вила" ("Белой дачей") е в сила. Те обещават, че към края на 2017 година ще получим първия продукт", заяви Хасбулатов. Той допълни, че Макдоналдс не води преговори по аналогични проекти с "Югоагрохолдинг" (за такава възможност по-рано бяха съобщили няколко медии).

"Русия остава един от най-интересните региони за вложените ресурси и открити нови ресторанти", каза Хасбулатов.

През септември 2015 година управляващият директор на Макдоналдс в Русия Алексей Семьонов съобщи, че 85 % от продукцията за ресторантите в страната идва от различни руски компании.

На 30 август 2014 година от Европейската банка за възстановяване и развитие съобщиха, че спират финансирането на руски проекти в рамките на пакета от санкции на Евросъюза срещу Руската федерация. В същия ден "Бялата вила" обяви, че замразява картофения проект. През октомври 2015 година основателят и съсобтсвеник на "Бялата вила" Виктор Семьонов разказа пред ТАСС, че от ВТБ са готови да предоставят кредит до 70 млн. Евро за реализация на проекта за производство на картофи в Липецка област.

През 2015 година Макдоналдс откри в Русия 59 нови ресторанта и успя да увеличи оборота, назависимо на падането на курса на рублата и на икономическите санкции, съобщи Хасбулатов.

През 2014 г. В Русия бяха открити 73 нови ресторанта за бързо хранене от същата верига. През 2016 г. Те планират да открият около 60 собствени ресторанта и да продължат развитето на франчайзинга.