Перспективите за световната икономика тази година се влошиха пред лицето на хронично високата инфлация, нарастващите лихвени проценти и несигурността в резултат на колапса на две големи американски банки, заяви Международният валутен фонд (МВФ), цитиран от Асошиейтед Прес.

МВФ във вторник понижи прогнозата си за глобалния икономически растеж. Сега МВФ предвижда тази година растеж от 2,8%, което е по-малко от 3,4% през 2022 г. и от прогнозата за 2,9% за 2023 г., направена от МВФ през януари.

Фондът каза, че възможността за "твърдо приземяване", при което нарастващите лихвени проценти отслабват растежа до такава степен, че да предизвикат рецесия, е "нараснала рязко", особено в най-богатите страни в света.

"Инфлацията е много по-силна, отколкото се очакваше дори преди няколко месеца", пише Пиер-Оливие Гуринша, главен икономист на МВФ, в последната си прогноза за световната икономическа перспектива.

МВФ, кредитна организация, обединяваща 190 държави, прогнозира 7% глобална инфлация тази година, което е спад от 8,7% през 2022 г., но е по-висок от януарската прогноза от 6,6% за 2023 г.

МВФ очаква глобален растеж под 3 процента

МВФ очаква глобален растеж под 3 процента

Кристалина Георгиева предупреди за рисковете от фрагментиране на световната икономика

Постоянно високата инфлация вероятно ще принуди Федералния резерв и другите централни банки да продължат да повишават лихвените проценти и да ги задържат на или близо до пика по-дълго, за да се борят с нарастващите цени. Очаква се тези все по-високи разходи за заеми да отслабят икономическия растеж и потенциално да дестабилизират банките, които разчитаха на исторически ниски лихви

Гурниша предупреди, че по-високите лихви "започват да предизвикват най-сериозни странични ефекти за финансовия сектор".

Фондът предвижда с 25% вероятност глобалният растеж да падне под 2% за 2023 г. Това се е случвало само пет пъти от 1970 г. насам, последно, когато COVID-19 разруши световната търговия през 2020 г.

МВФ също така предвижда 15% възможност за "сериозен сценарий на влошаване", често свързан с глобална рецесия, при която световното икономическо производство на човек би се свило.

МВФ съобщи за скромни подобрения на икономиките на Съединените щати и Европа, които се оказаха по-устойчиви от очакваното дори при много по-високи лихвени проценти и шока от руската инвазия в Украйна.

Сега фондът очаква Съединените щати, най-голямата икономика в света, да нарасне с 1,6% тази година, което е спад от 2,1% през 2022 г., но повече от растежа от 1,4%, който МВФ прогнозираше през януари. Стабилният пазар на труда в САЩ подкрепи стабилните потребителски разходи въпреки по-високите лихвени проценти по заеми за жилища, коли и други големи покупки.

За 20-те държави, които споделят еврото, МВФ предвижда слаб ръст от 0,8%. Но това също бележи леко подобрение спрямо януарската прогноза. Въпреки че Европа пострада от спирането на потока на руския природен газ заради войната, изненадващо топлото време намали търсенето на енергия. А други страни, включително Съединените щати, бяха по-бързи от очакваното в доставката на природен газ в Европа, за да заменят руския.

Китай, втората по големина икономика в света, се очаква да нарасне с 5,2% тази година, без промяна спрямо прогнозата на МВФ от януари. Китай се възстановява от края на драконовската политика за нулево разпространение на COVID-19, която държеше хората вкъщи и ограничаваше икономическата активност.

ЕК даде да се разбере, че инвестиционния пакт с Китай няма бъдеще

ЕК даде да се разбере, че инвестиционния пакт с Китай няма бъдеще

Той не е бил обсъждан на срещата межди Фон дер Лайен и Си Дзинпин

В Обединеното кралство, където двуцифрената инфлация натоварва бюджетите на домакинствата, се очаква икономиката да се свие с 0,3% тази година. Но дори това е подобрение спрямо спада от 0,6%, който МВФ прогнозираше през януари за Обединеното кралство.

В развиващия се свят МВФ понижи перспективите за растеж на Индия, Латинска Америка, Близкия изток, Субсахарска Африка и по-слабо развитите страни в Европа. Опустошената от войната икономика на Украйна се очаква да се свие с 3%.

През последните три години световната икономика претърпя шок след шок. Първо, COVID-19 почти спря световната търговия през 2020 г. След това дойде неочаквано силното възстановяване, подхранвано от огромна правителствена помощ, особено в Съединените щати. Изненадващо силното възстановяване обаче предизвика възобновяване на инфлацията, влошена след руското нахлуване в Украйна, което повиши цените на енергията и зърното.

Федералният резерв на САЩ и други централни банки отговориха с агресивно повишаване на лихвите. Инфлацията намалява, въпреки че остава доста над целите на централните банки. Инфлацията е особено неподатлива в секторите на услугите, където недостигът на работници оказва натиск върху заплатите и цените.

По-високите лихвени проценти създадоха проблеми за финансовата система, която беше свикнала с изключително ниските лихвени проценти.

На 10 март Silicon Valley Bank се срина, след като направи катастрофален залог за падащи лихвени проценти и поемане на тежки загуби на пазара на облигации, новината за което предизвика натиск в банката. Два дни по-късно регулаторите затвориха базираната в Ню Йорк Signature Bank. Банковите сривове станаха вторият и третият по големина в историята на САЩ. Вследствие на проблемите се очаква банките в САЩ да намалят кредитирането, което може да навреди на икономическия растеж.

ЕЦБ: Банките в еврозоната остават стабилни

ЕЦБ: Банките в еврозоната остават стабилни

Няма риск вследствие на пазарните сътресения