Временният шеф на МВФ - Джон Липски, препоръча европейските политици да спрат да се карат и да работят заедно за спасителния план за Гърция, информира money.bg.

По-рано стана ясно, че фондът няма да отпусне допълнителен заем на Гърция, докато не се убеди, че реформите в страната са започнали.

Липски заяви, че МВФ ще настоява преди да бъде изплатен поредния транш от 12 милиарда евро да започне прилагането на програмата за бюджетни икономии, както и да получи гаранции, че тя ще бъде съфинансирана от еврозоната.

Вчера изпълнителният директор на най-големия фонд опериращ на дълговите пазари PIMCO - Ел Ериан, заяви, че вероятността Гърция да напусне Еврозоната се покачва. 

Гърция може да стане първата държава в еврозоната, която да прибегне към преструктуриране на държавния дълг, който към момента се оценява на 340 милиарда евро. Гърция стана първата страна от еврозоната, която получи помощ от ЕС и МВФ. Заради помощта от 110 милиарда евро на ЕС и МВФ, Гърция трябваше да наложи „драконови мерки" и съкращения в редица области, което предизвика недоволството на гръцкия народ. Всичко това доведе до масови демонстрации и протести, които месеци наред блокират страната.

Гръцкият премиер Георгиос Папандреу пък е решен да продължи реформите. Той призна общественото недоволство от рестриктивната политика на неговото правителство, но поясни, че "алтернативното решение е катастрофа".