Френският в. "Либерасион" описва случай на некоректно отношение и лоши условия на труд за 11 българи, наети от литовска фирма да работят за южнокорейската корабостроителна компания Ес Ти Екс във френския град Сен Назер.

Българите работели по 51 часа седмично като заварчици на кораба "Ем Ес Си Магнифика". Извънредните часове обаче не им били платени. Освен това не им се давали надбавки за храна. В изготвения им на български договор се предвиждало заплащане от 10,8 литовски лити (около 3 евро) на час. Те били наети от литовската фирма Литана, която е подизпълнител на Ес Ти Екс.

Българските работници извоювали по-високо заплащане - между 6 и 8,5 евро на час според случаите. Никой от тях обаче няма фиш за заплата, а някои не са я получавали от два месеца. Устно им били обещани между 9 и 11,5 евро на час. Договорите им са изготвени на български, съгласно литовския трудов кодекс. Това е незаконно, тъй като те работят на френска територия, отбелязва "Либерасион".

Българите не получават платен отпуск. Те работят по осем седмици в Сен Назер и се прибират у дома за по три седмици, които обаче се явяват неплатен отпуск. Те стачкуват от 3 май и настояват да им се платят дължимите пари за март и април.

"Знаем за много случаи на некоректно отношение, но това вече е дъното на кофата за боклук. Те искат само това, което им се полага. Обаче прекият им началник ги е заплашил, че ще извика полицията да ги експулсира насила със самолет", казва Андре Фада, представител на синдиката Обща конфедерация на труда (CGT) в литовската фирма Литана.

Информацията е на радио "Дойче веле".