Правителството на Германия е загрижено за възможни проблеми с доставките на въглища за електроцентралите през есента и зимата поради ниското ниво на водата на река Рейн, както и за доставките на нефт в източните части на страната, се казва в документ, видян от Ройтерс.

Най-голямата икономика в Европа се опитва да намали зависимостта си от руската енергия. Седмиците на критично ниски водни нива на река Рейн обаче нарушиха логистиката и увеличиха енергийните затруднения на Германия, тъй като индустрията временно се нуждае от повече въглища и петрол поради рязък спад на доставките на руски газ.

"Поради много намаленото вътрешно корабоплаване, натрупаните запаси от въглища могат бързо да намалеят", се казва в документ, озаглавен "Оценка на енергийните доставки", изготвен от Министерството на икономиката и видян от Ройтерс.

"Допълнителните места за съхранение, които съществуват в Южна Германия, вероятно няма да бъдат запълнени до зимата", се казва в документа, като се има предвид югозападната провинция Баден-Вюртемберг, където се намира операторът на електроцентрала EnBW .

В документа се визират ниските нива на водата в Рейн, които са намалили обема на въглищата, които могат да бъдат транспортирани от речни баржи. Не се очаква значително подобрение, пише в доклада, а претоварената железопътна система не може да компенсира количествата.

В сряда кабинетът на Германия одобри законодателство за приоритизиране на транспорта на енергоносители по част от железопътните мрежи на страната.

Руският газов гигант "Газпром" намали газовите потоци за Германия през газопровода "Северен поток 1" до 20% от капацитета му, позовавайки се на технически проблеми. Берлин нарече този ход политически мотивиран с оглед на санкциите на Европа срещу Русия заради нейното нахлуване в Украйна.

В документа се казва още, че доставките на петрол може да се превърнат в проблем в североизточните райони.

Рафинериите Schwedt и Leuna ще се откажат от петрола от руските тръбопроводи от края на годината поради петролното ембарго на ЕС и това ще доведе най-малко до по-високи цени, пише в доклада.

Както рафинериите Leuna, така и Schwedt могат да работят със 75% капацитет, се казва в документа.

Schwedt доставя горива за големи части от Източна Германия, включително летище Берлин. Усилията за снабдяване на тази област с продукти на рафинерията от западните региони също могат да се сблъскат с транспортни проблеми поради железопътни затруднения, се казва в документа.

"Голямото търсене и ограничен транспортен капацитет при железопътния товарен превоз водят до предизвикателна ситуация в петролната логистика. Някои продукти от рафинериите не могат да бъдат транспортирани", се казва в документа.

В Европа се обърнаха отново към въглищата, което е в явно противоречие с целите за намаляване на въглеродните емисии, но се очаква този ход да бъде временен и те постепенно да бъдат заменени от възобновяеми източници.

По-студено и тъмно в Германия тази зима - приети са енергоспестяващи мерки

По-студено и тъмно в Германия тази зима - приети са енергоспестяващи мерки

Обществени сгради ще се отопляват до 19 градуса, спира осветлението с естетически цели