Нова Зеландия обеща да намали нетните си емисии на парникови газове с 50% до 2030 г., като така засили предишните си амбиции за ограничаване на глобалното затопляне. Изявлението бе направено в навечерието на климатичната конференция на ООН за Cop26, която започва днес в шотландския град Глазгоу, предаде "Гардиън".

"Въпреки че ние имаме малък принос за глобалните емисии, като страна, заобиколена от океани и икономика, разчитаща на нашата земя, ние не сме имунизирани срещу въздействието на изменението на климата и ще е от решаващо значение да понесем отговорността си, каза премиерът Джасинда Ардърн в изявление в неделя. Увеличеният принос на Нова Зеландия към глобалните усилия за борба с изменението на климата е  нашият справедлив дял и е в съответствие с това, което е необходимо, ако искаме да избегнем най-лошите последици от глобалното затопляне върху Нова Зеландия. Промяната на климата е приоритет за правителството, защото е заплаха за нашата икономика, околната среда и ежедневния ни живот.

Очаква се лидерите на 20-те най-богати държави да признаят екзистенциалната заплаха от изменението на климата и да предприемат стъпки за ограничаване на глобалните предупреждения на срещата на върха Cop26, която започва в неделя вечерта в Глазгоу, Шотландия.

Г-20 обещаха да се справят с екзистенциалното предизвикателство климата

Г-20 обещаха да се справят с екзистенциалното предизвикателство климата

Г-20 отговаря за около 80% от глобалните емисии на парникови газове

Емисиите в Нова Зеландия са нараснали с 57% между 1990 и 2018 г. - второто най-голямо увеличение от всички индустриализирани страни. По-рано тази година данните показаха, че емисиите на Нова Зеландия са се увеличили с 2% през 2018-2019 година.

Ардърн и министърът на изменението на климата Джеймс Шоу заявиха в съвместното си изявление, че предишната цел не е била в съответствие с глобалните усилия за ограничаване на глобалното затопляне до 1,5 градуса над прединдустриалните нива.

Предишната цел на Нова Зеландия беше да доведе емисиите до 30% под нивата от 2005 г. до 2030 г.

Съгласно Парижкото споразумение от 2015 г., подписалите страни трябва да поддържат глобалното затопляне до под 2 градуса. Оттогава, тъй като екстремните метеорологични епизоди се засилиха и нивата на CO2 в атмосферата нараснаха, климатолозите все повече подчертават значението на таван от 1,5 градуса за ограничаване на риска от екологична катастрофа.

Правителството на Нова Зеландия въведе няколко политики за намаляване на емисиите по време на втория си мандат, включително обещанието да направи публичния си сектор въглеродно неутрален до 2025 г. и да купува само автобуси за обществен транспорт с нулеви емисии от средата на това десетилетие.

ООН има недостиг от $100 трилиона за борба срещу изменението на климата и неравенствата

ООН има недостиг от $100 трилиона за борба срещу изменението на климата и неравенствата

Освен ако 10% от световната икономическа продукция не бъде насочена към целите на ООН всяка година до 2030

20-те най-богати страни в света се ангажираха този уикенд да се справят с екзистенциалната заплаха от климатичните промени, трасирайки пътя за по-подробни действия на срещата на високо равнище на ООН за климатичните промени следващата седмица.

Датата 2050 г. обаче се появява в проекта в скоби, което показва, че все още е предмет на преговори.

Проектът на Г-20 призовава в скоби за "допълнително финансиране за климата", което показва, че има още много преговори по този въпрос.