В речта си по повод встъпването си в длъжност президентът на Бундесбанк , коментирайки рязкото покачване на инфлацията през последните месеци, каза, че високите нива отчасти се дължат на еднократни ефекти, но има и други причини. Освен това средносрочната перспектива за цените в момента е изключително несигурна. Въпреки че цените също може да се повишат с по-малко от предвиденото в прогнозите, "в момента виждам повече риск инфлацията да остане повишена по-дълго от очакваното в момента. Във всеки случай създателите на паричната политика трябва да бъдат нащрек."

Едно нещо, продължи той, е съвсем ясно при цялата несигурност: Управителният съвет на ЕЦБ трябва да действа и да адаптира позицията си на паричната политика там, където това е необходимо, за да запази стабилността на цените.

Германската общественост очаква, и с право, Бундесбанк ще накара гласа й да бъде чут като застъпник на стабилност. Мога да ги уверя, че ще продължи да го прави", каза Нагел.

Германия се нуждаела от масова имиграция, за да избегне недостиг на работна ръка

Германия се нуждаела от масова имиграция, за да избегне недостиг на работна ръка

В Германия в момента имало 300 000 вакантни работни места

По думите на президента на Бундесбанк стабилността не е в противоречие с промяната или подход, насочен към бъдещето. Икономиката и обществото, разсъждава той, трябва да бъдат изградени върху стабилни и надеждни основи, за да се развиват успешно. Промените, предизвикани от цифровизацията и преструктурирането на икономиката в отговор на изменението на климата, също оказват влияние върху задачите на Бундесбанк. Подобно на своите предшественици, сега той е този, който трябва да гради върху изпитаната култура на стабилност, за да намери собствени съвременни отговори, обясни Нагел. "Бундесбанк трябва да бъде модерна, ефективна институция, която се изправя срещу предизвикателствата, които промяната носи, и използва възможностите, които предлага", смята новия президент на централната банка на Германия.

Съветниците на Меркел настояват за стратегия на ЕЦБ заради инфлационни рискове

Съветниците на Меркел настояват за стратегия на ЕЦБ заради инфлационни рискове

Историческият опит показва опасна за икономиката закъсняла или половинчата реакция

Президентът на ЕЦБ Кристин Лагард, който участва в церемонията по встъпването в длъжност на Нагел, който сменя на поста президент на Бундесбанк Йенс Вайдман, също използва речта си, за да обсъди текущото развитие на инфлацията. ЕЦБ, каза тя, разбира, че нарастващите цени са проблем за много хора и приема тази загриженост много сериозно. "Но хората могат да се доверят, че нашият ангажимент към ценовата стабилност е непоклатим, което е от решаващо значение за твърдото закотвяне на инфлационните очаквания и за доверието във валутата. Целият Управителен съвет е обединен в преследването на тази цел."

Федералният финансов министър Кристиан Линднер подчерта колко важно е германската централна банка да е независима. Той отбеляза, че много хора са загрижени за развитието на инфлацията в наши дни. Бундесбанк, като пазител на ценовата стабилност, изигра роля в икономическия възход на Германия. "Надявам се Бундесбанк да продължи да говори ясно и независимо и да допринася със своя опит", каза г-н Линднер.

Шефката на ЕЦБ не посмя да каже дали инфлацията ще достигне целта през 2022 г.

Шефката на ЕЦБ не посмя да каже дали инфлацията ще достигне целта през 2022 г.

Ръст на лихвите е малко вероятен, смята Кристин Лагард