Глобалната икономика ще се забави леко през следващата година, но рискът от твърдо приземяване е намалял въпреки високите нива на дълг и несигурността относно лихвените проценти, съобщи в сряда Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, цитирана от "Ройтерс".

Очаква се глобалният растеж да се забави от 2,9% тази година до 2,7% през 2024 г., преди да се повиши през 2025 г. до 3,0%, каза базираният в Париж политически форум в последната си икономическа прогноза.

Растежът в напредналите икономики, които съставляват 38-те членки на ОИСР, се смяташе за меко приземяване, като Съединените щати се задържаха по-добре от очакваното досега.

ОИСР прогнозира, че растежът на САЩ ще се забави от 2,4% тази година до 1,5% през следващата година, преразглеждайки прогнозите си от септември, когато прогнозира растеж на САЩ от 2,2% през 2023 г. и 1,3% през 2024 г.

Въпреки че рискът от твърдо приземяване в Съединените щати и на други места е намалял, ОИСР заяви, че рискът от рецесия не е изключен предвид слабите жилищни пазари, високите цени на петрола и бавното кредитиране. Икономиката на Китай също се очакваше да се забави, тъй като се бори със спадащия балон на недвижимите имоти и потребителите спестяват повече в лицето на по-голямата несигурност относно перспективите.

В еврозоната се наблюдава повишаване на растежа от 0,6% тази година до 0,9% през 2024 г. и 1,1% през 2025 г., тъй като Германия - най-голямата икономика в региона - излезе от рецесия тази година.

Въпреки това ОИСР предупреди, че поради високото ниво на банково финансиране в еврозоната пълното въздействие на повишаването на лихвените проценти остава несигурно и може да натежи повече върху растежа от очакваното.

Междувременно Япония, единствената голяма развита икономика, се очаква да види забавяне на растежа от 1,7% тази година до 1,0% през 2024 г., преди да се покачи до 1,2% през 2024 г.

Въпреки че перспективите за растеж на страните се различават, те споделят подобен фискален натиск с дългово бреме, което се очаква да продължи да нараства през следващите години в страните от Г-7, предупреди ОИСР.

ЕК предлага мерки в помощ на "зеления преход"

ЕК предлага мерки в помощ на "зеления преход"

Очаква се потреблението на електроенергия в ЕС да нарасне с около 60% до 2030 г.