Страните от еврозоната трябва да избягват твърде голямо увеличаване на разходите заради енергийната криза, тъй като дългосрочният дълг вече представлява заплаха за една трета от блока, каза в четвъртък отговарящият за политиките на Европейската централна банка и шеф на финландската централна банка Оли Рен, цитиран от Ройтерс.

"Усилията на страните от ЕС да намерят начини за намаляване на сметките за енергия на домакинствата са разбираеми, но безразборното увеличаване на разходите няма да помогне в борбата срещу инфлацията", каза Рен в изявление.

Вместо това той призова за адаптирани и временни мерки, насочени към най-уязвимите, за да им се помогне да плащат сметките си за енергия.

"Дългосрочната устойчивост на дълга на повече от една трета от страните в еврозоната е под сериозна заплаха", каза той.

Рен каза, че Европа трябва да обедини силите си в борбата срещу свързаната с енергията инфлация чрез реформи на енергийния пазар, но преди всичко чрез пестене на енергия.

"Има някои обнадеждаващи признаци, че пазарната икономика до известна степен работи в смисъл, че виждаме по-високи цени на енергията, които влияят върху търсенето", каза Рен, цитирайки статистика от Финландия, която показва, че използването на природен газ е намаляло наполовина тази година благодарение на енергоспестяването от индустриални потребители.

На 16 септември председателят на Европейския съвет Шарл Мишел каза, че ЕС трябва да надстрои настоящите си планове за справяне с енергийната криза, за да гарантира, че хората могат да си позволят сметките за енергия, цитира думите му Ройтерс.

Гърция стимулира пестенето на електроенергия през зимата със субсидии

Гърция стимулира пестенето на електроенергия през зимата със субсидии

Размерът на субсидията зависи от количеството спестена енергия