Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел каза, че ЕС трябва да надстрои настоящите си планове за справяне с енергийната криза, за да гарантира, че хората могат да си позволят сметките за енергия, цитира думите му Ройтерс.

"Това са добри предложения, но ще е необходимо повече", каза Мишел пред репортери, имайки предвид плановете на ЕС да намали цените на енергията за гражданите и бизнеса на блока.

"Относно цените има предложение на масата... добро е, но достатъчно ли е? Не мисля така, мисля, че е важно да го подобрим по отношение на пазара на електроенергия", каза той, като същевременно подчерта необходимостта да се преработят механизмите за ценообразуване.

Европейската комисия (ЕК) предложи да се съберат повече от 140 милиарда евро, за да се защитят потребителите от скок на цените на енергията, като се отнемат приходите от производители на евтина електроенергия и да се накарат фирмите за изкопаеми горива да споделят неочакваните печалби.

Министрите на енергетиката на ЕС ще обсъдят тези предложения на 30 септември преди националните лидери на 27-те страни-членки на ЕС да се срещнат седмица по-късно по въпроса.

Мишел, който председателства преговорите на 27-те лидери на страните-членки на ЕС, каза, че блокът трябва да намали потреблението на енергия, както и да увеличи доставките на енергоизточници, тема, която той обсъди наскоро с Алжир, Катар, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства.

Въпреки че не е сключил конкретни споразумения, той каза, че потенциалното засилено сътрудничество включва увеличени енергийни доставки от Алжир към Испания, инвестиции на ЕС в подобряване на газовите връзки между Алжир и Италия, както и кабел за пренос на електричество.

В Катар Мишел каза, че е обсъдил пренасочване към Европа в краткосрочен план на някои доставки на втечнен природен газ (ВПГ), предназначени за Азия.

Той добави, че Саудитска Арабия е предложила ЕС да инвестира в плановете си за разработване на зелен водород, докато Обединените арабски емирства са предложили инвестиции в своите проекти за възобновяеми източници.

"Това, което искат да знаят, е дали сме готови да приемем дългосрочни договори", каза Мишел.

Париж обяви мерки за пестене на енергия през зимата

Париж обяви мерки за пестене на енергия през зимата

Сметката за електроенергия на столицата ще достигне 90 милиона евро тази година