Петролът достигна близо до най-ниското си ниво от началото на войната в Украйна късно в четвъртък поради опасения от глобална рецесия, въпреки че акциите все още се движат нагоре преди данните за работните места в САЩ, които са важен показател за здравето на най-голямата икономика в света, предава Ройтерс.

Цените на петрола бяха подложени на натиск тази седмица, тъй като пазарът беше разтревожен от въздействието на инфлацията върху икономическия растеж и търсенето, въпреки че признаците на ограничено предлагане задържаха цените на прага.

"Оскъдното увеличение на предлагането на ОПЕК подчертава ограничения капацитет, който пазарът има, за да се справи с по-нататъшен недостиг", казаха анализатори на ANZ Research.

За септември ОПЕК+ трябва да повиши целта си за добив на петрол със 100 000 барела на ден. Увеличението е едно от най-малките от въвеждането на квотите на ОПЕК през 1982 г., показват данните на картела.

САЩ подкрепиха решението на ОПЕК+

САЩ подкрепиха решението на ОПЕК+

Стабилизиране на петролния пазар

Очаква се опасенията за доставките да се засилят с наближаването на зимата и санкциите на Европейския съюз, забраняващи вноса по море на руски суров петрол и петролни продукти, които влизат в сила на 5 декември.

"Тъй като ЕС спира вноса на петрол от Русия по море, съществува ключовия въпрос дали производителите от Близкия изток ще пренасочат своите доставки към Европа, за да запълнят празнотата", каза анализаторът на RBC Майкъл Тран.

Засега признаците за икономическо забавяне ограничиха възстановяването на цените. Притесненията относно рецесията се засилиха след предупреждението на Bank of England за продължителен спад, след като повиши лихвените проценти с най-голямото си увеличение от 1995 г. насам

В делтата на Нил се контрабандира руският петрол

В делтата на Нил се контрабандира руският петрол

Кремъл заобикаля санкциите