До 2013 година Полша иска да намали бюджетния си дефицит с повече от половината. Страната ще предложи 10% от дяловете си в най-големия полски енергиен производител (PGE) за продажба, съобщава europe.bg.

С това правителството се надява да спечели 4.2 млрд. злоти (1.1 млрд. евро). Тази година Варшава вече спечели 20.7 млрд. злоти с продажбата на държавно участие. До 2013 година чрез още частични приватизации трябва да бъдат влети в държавната хазна още 55 млрд. злоти.

Също така Полша планира да намали дяловете от застраховането (PZU, 45%) и най-голямата банка в страната (PKO, 51%) до допустимия минимум с право на вето от 25%. С приходите бюджетният дефицит трябва да бъде смъкнат до 2013 година отново до европейския лимит от 3% от БВП, заяви полският финансов министър Ячек Ростовски.

Причините за структурния дефицит на своята страна министърът вижда във вълна от данъчни съкращения и увеличения на разходите от 2006 и 2007 година. Като решение той се стреми към реформа на пенсионната и здравната система. Увеличението на ДДС с 1% от 2011 година по думите му „само печели време".