Полските фермери в събота преустановиха протеста на граничния пункт с Украйна Медика, след като правителството се съгласи с исканията им. Това съобщи в събота "Ройтерс", позовавайки се на interia.pl.  

Министърът на земеделието се съгласи да изпълни и трите им искания по отношение на субсидиите, увеличените заеми и запазването на селскостопанския данък на нивото от 2023 г.

Киев решен да вдигне блокадата на полските фермери

Киев решен да вдигне блокадата на полските фермери

Министърът на външните работи Дмитро Кулеба обяви контакти на всички нива с новото полско правителство

"След подписване на споразумението протестът на граничния пункт в Медика се преустановява за периода, необходим за прилагане на законови промени и за времето, необходимо за въвеждане на допълнителни промени", се казва в споразумението.

На други три гранични пункта обаче шофьорите продължават протестите си.

Припомняме, че ден по-рано министърът на външните работи Дмитро Кулеба на Украйна обяви намерение за контакти с новото полско правителство на всички нива за разрешаване на проблемите в отношенията между двете страни.

Той отбеляза, че историята е сложна по отношение на Полша. Той припомни, че по време на посещението си в Киев на 22 декември и срещата с президента на Украйна, министърът на външните работи на Полша Радослав Сикорски е изразил визията на Варшава за решаване на съществуващите проблеми.

"Видяхме желание за решаване на проблемите, сега те трябва да бъдат решени. След това ще има контакти с новото полско правителство на всички нива - все още няма да навлизам в конкретика, но те вече са планирани. Ще търсим решение. В края на краищата победата на Украйна е в жизненоважен интерес на Полша и е въпрос на оцеляването на Полша. За тази цел ще е необходимо да се решат проблемите", каза ръководителят на МВнР.

Полските фермери върнаха блокадата на границата с Украйна

Полските фермери върнаха блокадата на границата с Украйна

Настояват за писмено споразумение с правителството

В четвъртък полски фермери блокираха граничния пункт "Медика" с Украйна, за да осигурят държавни субсидии за царевица и да предотвратят увеличаването на данъците.

Фермерите преустановиха протеста си на граничния пункт в Югоизточна Полша на 24 декември след среща с министъра на земеделието Чеслав Шикерски.

Лидерът на протеста Роман Кондрув заяви, че фермерите са доволни от разговорите, които са провели с министъра и областния управител, но искат официално споразумение.

Полските шофьори на камиони блокираха няколко гранични пункта с Украйна от 6 ноември. Те искат Европейският съюз да възстанови реципрочната система, която изисква украинските компании да получават разрешителни за работа в ЕС.

Трети украински шофьор на тир загина при блокадата на полската граница

Трети украински шофьор на тир загина при блокадата на полската граница

Шофьорът се е разболял на ГКПП Кракивец-Корчова - един от четирите пункта, засегнати от протестите

Първоначално протестът засегна три пункта, но след това беше разширен до четири.

Блокадата срина износа на храни от Украйна, взе и жертви сред украинските шофьори на камиони.

През декември полският премиер Доналд Туск заяви, че според него Варшава е близо до това да сложи край на протеста на шофьорите на камиони.