Трудностите с транспорта и логистиката доведоха до 7% спад на годишна база в износа на селскостопански продукти от Украйна до ноември и повишиха цената на вносните храни. Това съобщи украинският Национален институт по аграрна икономика, цитиран от "Ройтерс".

Храната съставлява 60% от целия износ от Украйна - основен производител и износител на зърно и масла. Съюзът на селскостопанските производители обаче посочва, че трудностите при доставянето на продукти през сухопътните граници или транспортирането им от пристанищата поради войната с Русия са направили износа на селскостопански продукти нерентабилен.

По данни на Института същите проблеми са довели до повишаването на разходите за внос на храни с 16% до 6,2 милиарда долара от началото на годината.

Трети украински шофьор на тир загина при блокадата на полската граница

Трети украински шофьор на тир загина при блокадата на полската граница

Шофьорът се е разболял на ГКПП Кракивец-Корчова - един от четирите пункта, засегнати от протестите

По данни на държавната митническа служба от януари насам Украйна е изнесла селскостопански стоки на стойност 19,6 милиарда долара, като зърнени храни, растително масло и месни продукти съставляват 87% от тази стойност.

Институтът отбелязва, че капацитетът на черноморския коридор, който Украйна отвори като алтернатива за своите черноморски пристанища, които са блокирани от Русия, все още е "твърде малък, за да отговори на реалните нужди", и добавя, че забраните и ограниченията за внос от Полша, Унгария и Словакия на някои украински продукти са създали допълнителни трудности.

"Съществуващите пречки не само водят до общ спад на приходите за украинските секторни износители, но също така правят всякакви мерки на външноикономическата дейност неефективни и непредсказуеми", отчита Институтът.

Полски шофьори наложиха денонощна блокада на четвърти граничен пункт с Украйна

Полски шофьори наложиха денонощна блокада на четвърти граничен пункт с Украйна

Те се присъединиха към протеста на фермери на ГКПП "Медика"