В Лисабон президентът на Украйна Володимир Зеленски и премиерът на Португалия Луиш Монтенегро подписаха двустранно споразумение за сътрудничество в областта на сигурността.

По-специално Португалия ще предостави най-малко 126 милиона евро военна подкрепа тази година.

Това се казва в сайта на украинския президент, цитиран от "Укринформ".

"Споразумението подчертава ангажимента на Португалия да подкрепи Украйна при възстановяването на нейната териториална цялост в границите от 1991 г., включително териториалното море", се казва в съобщението.

Той също така потвърждава отново участието си в коалицията F-16, международната коалиция за морски способности и програмата за доставка на боеприпаси с голям калибър, усилията за разминиране и морската сигурност.

Новото правителство на Португалия подкрепя по-строги санкции срещу Русия

Новото правителство на Португалия подкрепя по-строги санкции срещу Русия

Португалското правителство е съгласувано с енергийните политики на Европейския съюз, заяви Мария да Граса Карвальо

Конкретни разпоредби на споразумението са посветени на двустранното сътрудничество в отбранителната индустрия, разузнавателния сектор, борбата с организираната престъпност и пропагандата и противодействието на химически, биологични, радиологични и ядрени рискове.

Припомняме, че по-рано през май, новото правителство на Португалия обяви, че има желание да засили санкциите срещу Русия заради войната в Украйна.

Съгласно споразумението Украйна и Португалия ще координират и засилят съвместните усилия за подкрепа на страната ни по пътя ѝ към членство в НАТО.

Разделът за политическото сътрудничество включва подкрепа за украинската формула за мир, изправяне на агресора пред правосъдието, засилване на санкциите срещу Руската федерация и съвместна работа за създаване на механизъм за компенсиране на загуби, щети или наранявания, причинени от руска агресия.

Зеленски няма да ходи в Испания и Португалия заради сложната обстановка на фронта

Зеленски няма да ходи в Испания и Португалия заради сложната обстановка на фронта

Той провежда ежедневни заседания с военните командири

Португалия също така се ангажира да продължи участието си в Международната коалиция за завръщане на украинските деца и да допринесе за постигането на целите, определени в рамковия документ на тази коалиция.

Съгласно споразумението Украйна и Португалия ще координират и засилят съвместните усилия за подкрепа на страната ни по пътя й към членство в НАТО. Разделът за политическото сътрудничество включва подкрепа за украинската формула за мир, изправяне на агресора пред правосъдието, засилване на санкциите срещу Руската федерация и съвместна работа за създаване на механизъм за компенсиране на загуби, щети или наранявания, причинени от руска агресия. Португалия също така се ангажира да продължи участието си в Международната коалиция за завръщане на украинските деца и да допринесе за постигането на целите, определени в рамковия документ на тази коалиция.

Португалия дава 100 млн. евро по чешката схема за боеприпаси за Украйна

Португалия дава 100 млн. евро по чешката схема за боеприпаси за Украйна

Целта е бързото доставяне на възможно най-голямо количество муниции на Киев

Португалия става 12-ата страна, която подписа двустранно споразумение за сигурност като продължение на Съвместната декларация на Г-7, приета във Вилнюс на 12 юли миналата година. Преди това Украйна е подписала двустранни споразумения с Обединеното кралство, Германия, Франция, Дания, Канада, Италия, Холандия, Финландия, Латвия, Испания и Белгия.