Новото правителство на Португалия има желание да засили санкциите срещу Русия заради нейното нахлуване в Украйна, заяви в сряда министърът на околната среда и енергетиката Мария да Граса Карвальо, цитирана от "Ройтерс".

Дясноцентристкото правителство на малцинството пое управлението миналия месец след минимална победа на изборите на 10 март, които сложиха край на осемгодишното социалистическо управление.

Следващият пакет от санкции на Европейската комисия се очаква да предложи ограничения за руския втечнен природен газ (LNG) за първи път, включително забрана за трансбордиране в ЕС, според документ, видян от Ройтерс.

Швеция иска ембарго върху доставките на руски газ и нефт

Швеция иска ембарго върху доставките на руски газ и нефт

ЕС подготвя нов пакет от санкции

Това няма да забрани пряко вноса на руски LNG в блока, но ще забрани предоставянето на услуги за претоварване от съоръжения на ЕС за трансбордиране на руски LNG към трети страни.

"Като цяло португалското правителство е съгласувано с енергийните политики на Европейския съюз, и мерките, които имат за цел да осигурят нашия стратегически суверенитет" каза министърът в изявление, изпратено до Ройтерс.

Тя отказа да коментира по-конкретно 14-ия пакет от санкции, който трябва да бъде формализиран от Комисията и одобрен от всички държави-членки в Съвета.

Енергийният регулатор на ЕС : Европа все още се нуждае от руски втечнен газ

Енергийният регулатор на ЕС : Европа все още се нуждае от руски втечнен газ

Европейският внос на газ от Русия е намалял с около две трети от нивата преди инвазията