Следващият пакет от санкции на ЕС трябва да включва стъпки срещу "сенчестия флот" от танкери, превозващи руски петрол, заобикаляйки санкциите, каза шведският външен министър Тобиас Билстрьом преди среща на външните министри на ЕС в Люксембург, съобщава Би Би Си.

"Приемането на 14-ия пакет от санкции е едно от най-важните неща", каза той, цитиран от Ройтерс.

"Ще се погрижим да включим забрана за внос на втечнен природен газ, както и мерки за ограничаване на руския сенчест флот", добави шведският външен министър.

Обсъждането на пакета от санкции е на ранен етап, той няма да бъде приет на срещата в Люксембург, отбелязва Ройтерс.

Ценовите ограничения важат за вноса на руски петрол и петролни продукти. Тръбопроводният газ и LNG от Русия не са обект на санкции.

Според Европейската комисия "сенчестият флот" включва стари кораби, принадлежащи на неизвестни собственици или структури, които крият бенефициентите, и които участват в търговията със санкциониран петрол, използвайки различни методи на измама, пише Forbes.

По-рано Bloomberg твърдеше, че през 2023 г. руският петрол, транспортиран по море, се е продавал на цена над установения ценови таван от 60 долара за барел. Според изданието за заобикаляне на санкциите се използват танкери, които формално плават под флаговете на страни, които не са се присъединили към санкциите, но всъщност принадлежат на руски компании.

Русия среща проблеми с регистрацията на сенчестия си флот от танкери

Русия среща проблеми с регистрацията на сенчестия си флот от танкери

Рискът от вторични санкции от страна на САЩ усложнява ситуацията