Еврокомисията е получила официално искане от Португалия за оказване на финансова помощ, съобщава РИА Новости, като се позовава на източник от Европейската комисия, чието име не се съобщава.

Снощи в 22.00 часа ние получихме искането и сега го проучваме, заяви той, като не уточни в документа е посочена исканата сума за стабилизиране на икономическата обстановка в страната.

Президентът на ЕС - Оли Рен заяви, че очаква финансовите министри на Еврозоната да дадат мандат на ЕК, ЕЦБ и МВФ да започнат преговори с Португалия относно спасителната финансова помощ за страната. Той изрази надежда, че разговорите с Португалия ще започнат "много бързо". Той заяви, че отпуснатите средства може да са в размер на 80 милиарда евро.

По-късно финансовият министър на Португалия Фернандо Сантос заяви, че преговорите за създаване на програма за подпомагане на икономическото състояние чрез финансова помощ от ЕС, може да завършат до седмица.

Португалия поиска спешна финансова помощ от Европейския съюз. По предварителни оценки на страната ще са й необходими между 75-90 милиарда евро, а официалните преговори се предвижда да започнат в близките дни.

Премиерът на Португалия Жозе Сократеш, който по-рано многократно е казвал, че страната не се нуждае от помощ за решаване на финансовите проблеми, заяви, че правителството е взело това трудно, но неизбежно решение в полза на нацията и че сега е времето да бъде направена тази крачка.

Надявам се Португалия ще стане последната страна от Еврозоната, която ще иска финансова помощ от ЕС. Това заяви еврокомисарят по конкуренцията Хоакин Алмуния по време на испано-германския форум, който се провежда в Берлин.

Португалия последва примера на Гърция и Ирландия, които не съумяха да се справят сами с възникналите проблеми, задълбочаването на кризата и бюджетния дефицит. Припомняме, през май миналата година Гърция получи от ЕС 80 милиарда евро и 30 милиарда евро от МВФ. На Ирландия пък бяха отпуснати 85 милиарда евро.