Хиляди португалски полицаи в цивилни дрехи, извън работно време, протестираха в сряда в Лисабон за по-добри заплати, настоявайки за същите увеличения на заплащането за опасност, които правителството в оставка наскоро предостави на Криминалната полиция (PJ), предава Ройтерс.

В края на ноември, след оставката на министър-председателя Антониу Коща, но въпреки че той все още имаше пълните правомощия да взема дългосрочни решения, правителството одобри повишения на заплатите за опасни условия за криминалната полиция, които могат да достигнат почти 700 евро на месец и то със задна дата до януари 2023 г.

Оттогава служители на Полицията за обществена сигурност (PSP) и членове на Националната републиканска гвардия (GNR) - която патрулира по магистрали и селски райони - проведоха митинги в няколко града, протестирайки срещу дискриминационното, според тях, отношение.

"Ние изискваме същото отношение, което беше дадено на PJ (защото) това е свързано с по-високи заплати", каза ръководителят на полицейския синдикат SUP Умберто де Карвальо.

Той добави, че членовете на PSP и GNR имат "практически същите компетенции като тези на PJ".

Протестиращите се събраха на площад в центъра на Лисабон и започнаха мълчаливо шествие към парламента, където планираха само да пеят националния химн.

Министърът на вътрешните работи Хосе Луис Карнейро каза, че служебното правителство вече не може да взема решения за увеличения на заплатите и че ще зависи от следващата администрация, която ще дойде на власт след изборите на 10 март, да "поеме нови бюджетни отговорности".

Асоциацията на полицейските синдикати ASPP заяви във вторник, че средното заплащане за риск в PSP в момента е между 380 и 420 евро на месец, докато в PJ е достигнало 1000 евро.

В изявление в петък президентът Марсело Ребело де Соуса каза, че професионалистите от GNR и PSP, както и от други полицейски сили, трябва да имат режим на компенсация, еквивалентен на този на криминалната полиция.

Опозицията в Португалия предизборно обеща ниски данъци и борба с корупцията

Опозицията в Португалия предизборно обеща ниски данъци и борба с корупцията

Също така трябва да се привлекат мигранти, но не и безконтролно