Срещата на ръководството на "Газпром" с делегацията на Молдова в четвъртък отново приключи без резултат. Това стана ясно от съобщението на "Газпром", цитирано от ТАСС.

"Днес в Санкт Петербург се проведоха преговори на председателя на Управителния съвет на "Газпром" Алексей Милър със заместник министър-председателя, министър на инфраструктурата и регионалното развитие на Молдова Андрей Спину и председателя на УС на "Молдовагаз" Вадим Чебан за доставките на руски газ за Молдова", уточняват от руската компания.

ЕС помага на Молдова да се справи с газовата криза с 60 милиона евро

ЕС помага на Молдова да се справи с газовата криза с 60 милиона евро

Тези средства трябва да позволят на Молдова да купува газ от алтернативни доставчици

"Газпром" припомня, че "на 30 септември 2021 г. "Газпром" и "Молдовагаз" подписаха документ за удължаване на настоящия договор за доставка на руски газ за молдовските потребители с един месец, считано от 1 октомври 2021 г. Така настоящият договор за доставка на газ за Молдова изтича в понеделник, 1 ноември.

През 2020 г. "Газпром" достави на Молдова 3,05 милиарда кубически метра. куб.м газ - с 5,5% повече спрямо 2019 г. (2,89 млрд. куб.м).

"Moлдовагаз" е съвместно молдовско-руско акционерно дружество, създадено от "Газпром", правителството на Молдова и министерството на индустрията на Приднестровието.