Големите руски компании трябва да спрат да се страхуват от въздействието на западните санкции и да започнат да правят бизнес на Кримския полуостров. Това заяви руският президент Владимир Путин на среща за социално-икономическото развитие на Крим и Севастопол.

"Има всички условия за големи руски бизнес структури, които, честно казано, се страхуваха от някакви санкции. Вече няма от какво да се страхуват. Сега те могат спокойно да дойдат, включително и банки, на полуострова и да работят активно в региона", увери той.

Путин подчерта, че е необходимо да се започне въвеждането на обещаващи продуктови линии и увеличаване на кредитирането на ключови регионални индустрии, за да може икономиката да просперира.

Борис Джонсън: Западът сгреши при анексията на Крим през 2014 г

Борис Джонсън: Западът сгреши при анексията на Крим през 2014 г

Руският лидер извърши акт на насилствена агресия и отне огромна част от суверенна страна - и ние му позволихме да получи Крим

Признавайки, че западните санкции създават определени проблеми за бизнеса, особено в банковия сектор, Путин припомни, че сегашната ситуация "открива и нови възможности" за руските инвеститори и предприемачи.

Във връзка с наложените от Запада санкции на Русия вчера Путин предупреди, че инфлацията и безработицата ще се повишат и ще са необходими структурни промени в икономиката.  Той заяви, че конфликтът в Украйна е бил само претекст за санкциите срещу страната му.

Припомняме как се развиха събитията около анексирането на Крим през 2014 година: В нощта на 22 срещу 23 февруари руският президент Владимир Путин свика среднощна среща с ръководителите на службите за сигурност, за да обсъдят отстраняването на сваления украински президент Виктор Янукович. В края на срещата Путин отбеляза, че "трябва да започнем да работим по връщането на Крим на Русия."

Ердоган: Ако Западът беше дал по-силен отговор на анексията на Крим, можеше да се избегне войната в Украйна

Ердоган: Ако Западът беше дал по-силен отговор на анексията на Крим, можеше да се избегне войната в Украйна

Той заклейми демонизирането на руското изкуство и култура

На 23 февруари в кримския град Севастопол се проведоха проруски демонстрации. На 27 февруари руски войски без отличителни знаци превзеха Върховния съвет (парламента) на Крим и други стратегически обекти на полуострова. Това доведе до инсталирането на проруското правителство на Сергей Аксьонов в Крим, провеждането на референдума за статута на Крим и обявяването на независимостта на Крим на 16 март 2014 г.

Този референдум не беше признат от повечето страни в света. Русия официално включи Крим като два руски федерални субекта — Република Крим и федералния град Севастопол на 18 март 2014 г. След анексирането Русия увеличи военното присъствие на полуострова и използва ядрени заплахи, за да затвърди новото статукво.