Руският президент Владимир Путин подписа указ за удължаване до края на 2023 г. на указа от 2014 г. за контрасанкциите, включващи основно забрана на вноса на хранителни продукти от страни, наложили санкции срещу Русия, предава ТАСС.

"Да се удължи от 1 януари до 31 декември 2023 г. действието на някои специални икономически мерки, предвидени с Указ на президента на Руската федерация от 6 август 2014 г. № 560 "За прилагането на някои специални икономически мерки с цел да гарантира сигурността на Руската федерация" ", се казва в изявлението. документ, публикуван във вторник на официалния интернет портал за правна информация.

На 6 август 2014 г. руският президент Владимир Путин подписа указ "За прилагането на някои специални икономически мерки за осигуряване на сигурността на Руската федерация". На следващия ден въз основа на документа руското правителство наложи забрана за внос от САЩ, Европейския съюз, Норвегия, Австралия и Канада на редица месни и млечни продукти, риба, зеленчуци и плодове. По-късно, на 13 август 2015 г., правителството на Руската федерация добави Албания, Черна гора, Исландия, Лихтенщайн и Украйна към списъка на страните, за които има забрана за внос на селскостопански продукти, суровини и храни в Русия (санкциите срещу Украйна започнаха да действат от 1 януари 2016 г.).

След като страните от Европейския съюз се споразумяха за осмия пакет от санкции срещу Русия, стойността на всички търговски ограничения възлиза на около 123 млрд. евро, изчислява Европейската комисия.

Тази сума се равнява на 40% от общия оборот на стоки и услуги между Москва и ЕС за 2021 г.

Уточнява се, че под тази сума ЕК разбира обема на двустранната търговия между Русия и страните от ЕС, който е съществувал през миналата година, но сега е невъзможен поради официалните санкции.

Очакванията на ЕК са, че новите санкции ще засегнат руския внос в Съюза на стойност 7 млрд. евро. Ограниченията върху доставките от Русия се оценяват общо на близо 90 млрд. евро.

Русия е най-санкционираната страна в света

Русия е най-санкционираната страна в света

Тя задмина Иран по този показател