Русия няма да доставя енергийни ресурси на тези страни, които въведат таван на цените на петрола. Това изявление направи руският президент Владимир Путин по време на изказването си на форума "Руска енергийна седмица", цитиран от вестник "Ведомости".

"Ще кажа едно нещо: Русия няма да действа противно на здравия разум, да плаща за благосъстоянието на някой друг за своя сметка. Ние няма да доставяме енергийни ресурси на тези страни, които ще ограничат цените на петрола", каза руският лидер.

Путин отбеляза, че Русия е надежден партньор и "винаги изпълнява своите задължения". В това, според него, Руската федерация е "драстично различна" от страните на Запада, които, както добави Путин, "цинично отказаха да изпълнят" договори, сключени преди това с руски компании.

Руският президент вече предупреди западните страни, че Русия няма да доставя енергийни ресурси на Европа при неизгодни условия. По време на Източния икономически форум във Владивосток Путин каза, че идеята за въвеждане на таван на цената на газа е "глупост".

Припомняме, че ЕС одобри осмия пакет от санкции, една от основните мерки на който беше ограничаването на цената на петрола. Ценовият таван за суровия петрол ще влезе в сила на 5 декември 2022 г., а за петролните продукти на 5 февруари 2023 г. Европейската комисия отбеляза, че тази мярка е разработена в "тясна координация" с Г-7.

Песков: ОПЕК + балансират "беззаконието, организирано от американците"

Песков: ОПЕК + балансират "беззаконието, организирано от американците"

Той похвали действията на картела